flag Судова влада України

В Апеляційному суді Автономної Республіки Крим затвердили проект щодо надання місцевим судам методичної допомоги в застосуванні законодавства

05 березня 2014, 14:16

4 березня 2014 року в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбулися збори суддів апеляційного суду, за участю виконуючого обов’язки голови суду Андрія Мазниця, на яких було обрано секретарів судових палат суду та затверджено  проект «Методичних рекомендацій щодо надання Апеляційним судом Автономної Республіки Крим місцевим судам методичної допомоги в застосуванні законодавства»

            Участь у даному заході взяли виконуючий обов’язки голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Андрій Мазниця, заступники голови суду Віктор Скляров та Валерій Сіротюк, а також суддівський корпус апеляційного суду.

            Відкрив захід виконуючий обов’язки голови суду Андрій Мазниця, який привітав усіх присутніх та  оголосив  порядок денний зборів. Він зауважив, що згідно порядку денного, секретарі судових палат  інформуватимуть про діяльність очолюваних  судових палат, відповідно до статті 26 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». 

            Під час зборів перед суддями Апеляційного суду Автономної Республіки Крим про свою роботу звітували секретарі п’яти судових палат апеляційного суду, зокрема спеціалізованої судової палати у кримінальних справах, судової палати у кримінальних справах (м. Сімферополь), судової палати у цивільних справах (м. Сімферополь), судової палати у кримінальних справах (м. Феодосія) та судової палати у цивільних справах (м. Феодосія).

            Секретар судової палати у кримінальних справах                                                       (м. Сімферополь) апеляційного  суду Юрій Трясун у своєму звіті зауважив, що  виконуючи  обов’язки секретаря палати, він значної уваги приділяв морально-психологічному клімату серед суддів даної палати, єдності судової практики та однаковому розумінню законодавства. Окрім того, він навів дані щодо кількісного складу суддів палати, статистичні показники діяльності судової палати у кримінальних справах  за звітний період, а також якості здійснення правосуддя.  За його словами, було відпрацьовано  алгоритм надходження справи до судді, відповідно до нової Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, а також  про інформування учасників судового процесу про час і місце розгляду справи за допомогою СМС-повідомлень.

 

            Про діяльність судової палати звітував секретар спеціалізованої судової палати у кримінальних справах Сергій Погребняк. Він звітував, також, про статистичні показники роботи палати, узагальнення судової практики  та якість здійснення правосуддя даної судової  палати.

 

            Секретар судової палати у цивільних справах (м. Сімферополь) Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Роман Новіков  у своєму виступі зауважив, що керівництво палати у своїй діяльності намагалося не лише контролювати, а й підвищувати якість здійснення правосуддя суддівським корпусом судової палати. Зокрема, постійно обговорюються постанови Верховного Суду України (для зручності у роботі був систематизований збірник із постановами), рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та рішень Європейського суду з прав людини.   Судовою палатою активно застосовуються інноваційні технології, зокрема відеоконференцзв’язок, який дозволяє надавати методичну допомогу у застосуванні законодавства судам першої інстанції та  проводити спільні наради із судовою палатою у цивільних справах  у місті Феодосії.

 

            Про роботу судової палати у кримінальних справах (м. Феодосія) апеляційного суду розповів секретар палати Віктор Неклеса.  Він зауважив, що за звітний період  у судовій палаті зросла кількість суддів, а також  було   облаштовано залу судового засідання та вартове приміщення із дотриманням відповідних вимог. Таким чином,   для ефективного  функціонування судової палати у кримінальних справах, керівництвом суду були створені усі умови для розгляду всіх категорій справ, у тому числі таких, де  підсудний утримується під вартою. Технічний стан залів судових засідань відповідають усім  вимогам, облаштовані приміщення для конвою, у тому числі  кабінет начальника конвою, дві кімнати для  тримання підсудних за останніми європейськими вимогами, із урахуванням необхідних санітарних норм та  умов безпеки.  Окрім того, значної уваги було  приділено створенню усіх необхідних умов для  комфортної роботи суддів та працівників апарату суду. Віктор Неклеса поінформував колег, що постійно проводяться заходи, які покликані підвищувати професійний рівень не лише суддів , а й працівників апарату суду.

 

            Секретар судової палати у цивільних справах (м. Феодосія) Любов Ломанова коротко поінформувала про діяльність очолюваної судової палати у звітний період. Вона зауважила, що на суддів даної палати було розподілене рівномірне навантаження. За її словами, суддями судової палати значної уваги приділяється наданню методичної допомоги судам першої інстанції .  Окрім того, щочетверга проходять внутрішні оперативні наради, на яких обговорюються актуальні питання щодо здійснення правосуддя. На окремі наради запрошуються голови та судді місцевих судів.

 

            Секретарі судових палат подякували колегам за плідну співпрацю та взаєморозуміння.

 

            Усі судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим підтримали пропозицію  не змінювати секретарів судових палат апеляційного суду, за що проголосували одноголосно.

 

            Наступним у порядку денному стояло питання затвердження проекту «Методичних рекомендацій щодо надання Апеляційним судом Автономної Республіки Крим місцевим судам методичної допомоги в застосуванні законодавства», який було розроблено за ініціативи голови суду Валерія Чорнобука. Даним проектом встановлені форми та методи здійснення повноваження апеляційного суду у аспекті надання методичної допомоги. Суддівський корпус апеляційного суду  добре ознайомлений із положеннями  Рекомендацій, адже даний проект був заздалегідь  представлений головою суду Валерієм Чорнобуком та розміщений на офіційному сайті Апеляційного суду Автономної Республіки Крим. Після нетривалого обговорення  даний проект був одноголосно  затверджений суддями апеляційного суду .

 

            Нагадаємо, основні положеннями та нововведеннями, що містяться у Рекомендаціях: впровадження апеляційним судом поряд з територіальним кураторством, також, системи тематичного кураторства, яке полягає у закріпленні за кожним суддею практичної теми для поглибленого вивчення; чітке визначення мети та проведення систематичних нарад, у тому числі розмежування наради з надання методичної допомоги безпосередньо  в місцевому суді та оперативні наради з головами місцевих судів  в  Апеляційному суді Автономної Республіки Крим; спільні наради суддівського корпусу місцевих суддів із територіальними суддями-кураторами, закріпленими за конкретним судом, обговорення рішень цього суду, що були переглянуті апеляційним судом, в тому числі рішення, які апеляційним судом не були скасовані або змінені; систему нарад судових палат апеляційного суду, на яких розглядається та аналізується судова практика ЄСПЛ, ВСУ та ВССУ.

 

            Завершуючи збори суддів, виконуючий обов’язки голови суду Андрій Мазниця, користуючись нагодою, привітав колег суддів Вадима Копиляна та Костянтина Караваєва із Днем народження та побажав міцного здоров’я, невичерпних життєвих сил та  нових вагомих успіхів в професійній діяльності в ім’я торжества верховенства права та справедливості.