flag Судова влада України

Голова Первомайського районного суду АР Крим Галина Забара: «Керівник не може успішно працювати без команди однодумців»»

13 лютого 2014, 10:38

Первомайський районний суд Автономної Республіки Крим одним із місцевих судів автономії, який завжди відзначався якісними показниками здійснення судочинства,  нововведеннями, активною діяльності у запровадженні інноваційних технологій та результативною роботою у напрямі відкритості суду. Близько 13 років за це відповідає незмінний голова даного суду, а саме  Галина Яківна Забара.  Відразу після школи вона розпочала свою трудову  кар’єру  у Первомайському районному суді АР Крим із посади секретаря судового засідання, а завершує головою даного суду, виходячи у відставку після досягнення 65-річного віку. 

 «Раньше думай о родине, а потом о себе», це було закладено тоді та діє досі»

             Розкажіть про ваш шлях до посади судді: хто запропонував стати суддею, якими якостями повинні були володіти кандидати на посаду судді?

            Свого часу мені запропонували працювати секретарем судового засідання в тільки що утвореному суді, я погодилась і пов’язала своє життя з цією професією, про що  ніколи не шкодувала.

            Суддею я стала ще студенткою останнього курсу юридичного факультету Одеського національного університету, працювала тоді нотаріусом. Мене 11 квітня 1976 року обрали народним суддею на всенародних виборах виборців району. Запропонував мені стати суддею перший секретар районного комітету компартії, кандидатом якої я вже  була. Тоді кадрові питання вирішували тільки партійні органи. Бути об’єктивним та неупередженим в ті часи мабуть закладалась отриманим вихованням у школі, воно було патріотичної направленості. В радянські часи була така пісня «Раньше думай о родине, а потом о себе», це було закладено тоді та діє досі.

 Галино Яківно, яка справа Вам запам’яталася найбільше? 

            Різноманітні справи в практиці кожного судді є, звісно запам’ятовуються резонансні справи.  Але я завжди отримувала моральне задоволення, коли при розгляді справи про розірвання шлюбу мені вдавалось привести сторони до примирення, зберегти сім’ю, коли вони зрозуміли мої слова, що любов залишається тільки тоді, коли є взаємоповага і батьки при цьому не забувають що вони не самі, є діти. На сайті одного з судів я знайшла вірш з цього приводу під назвою «Третья сторона». Ми його роздрукували та розмістили у вікні канцелярії. Кожен відвідувач мимоволі прочитає його, можливо комусь допоможе.

 

«Постійно працюємо над належною організацією»

  Ви маєте значний досвід роботи на адміністративній посаді, на що Ви б звернули увагу голів місцевих  судів  для покращення діяльності судової влади?

            Фактично головою суду я працюю з 2000 року. Для мене це не було щось новим, невідомим. Я добре знаю організацію роботи суду зсередини. Ні один керівник не може успішно працювати без команди однодумців, які його розуміють, підтримують та допомагають. Такий колектив уже фактично був.

Сьогодні судді та працівники апарату суду працюють у нелегких умовах, зокрема це стосується аспекту належного фінансування. Я вирішила, і вважаю що не помилилась, що один з напрямків роботи керівника це, окрім всього  іншого, організація внутрішньої комунікації. Цей напрямок у нас успішно застосовано, про що можна частково побачити на сайті суду, у спеціальному розділі «внутрішня комунікація». Так, в березні 2013 року на річницю суду ми провели «Світський бал» в суді, в якому брали участь і чоловіки наших працівниць та близько місяця проходили навчання у запрошеного нами хореографа. Це був справжній бал, який залишив по собі неймовірні враження!

 

            Як Ви оцінюєте показники роботи Первомайського районного суду Автономної Республіки Крим? Які недоліки  в організації роботи Вами виявлені і, навпаки, що Ви б відзначили з позитивного боку?

У нас трискладовий суд, вакансій не має. В 2012 році навантаження на суддів, як і у більшості судів, незначно зменшилось, у 2013 році така тенденція зберігається. Ми практично не маємо порушень строків призначення і розгляду справ, незначна кількість скасованих рішень. Ми  самі і спеціалісти територіального управління судової адміністрації, при надані методичної допомоги суду, не бачимо якихось суттєвих недоліків  в організації нашої роботи, адже постійно працюємо над належною організацією. З 2005 році всі працівники суду мають «бейджики» з вказаною посадою і прізвищем, кожний відвідувач знає з ким він спілкується. У свою чергу, це дисциплінує. Досить тривалий час ми не маємо скарг на дії працівників апарату суду, неналежне виконання ними своїх професійних обов’язків. Працівники апарату суду кваліфіковані професіонали, мають юридичну освіту, а більшість і значний практичний досвід.

В 2004 році наш суд був у Криму визначений модельним. Свого часу  на базі нашого суду були проведені семінари з головами та  керівниками апаратів судів автономії.

Ми вважаємо, що в організаційних питанням дрібниць не має, якщо вони полегшують умови праці робітників. В 2005 році суд переїхав у нове приміщення, яке ми самі під себе проектували під час його перебудови і ремонту, з метою створення  комфортних умов для роботи колективу суду та його відвідувачів.

Ще одним яскравим прикладом покращення роботи суду є вихідна кореспонденція.  Всім відомо, яка кількість щоденної вихідної кореспонденції в судах, яку треба обробити і відправити. Скільки часу займає тільки написати адресу на конверті, а почерк робітника? У зв’язку із цим, вже кілька років ми користуємося конвертами з прозорим віконцем для адресата. Для цього розробили в себе шаблони всіх вихідних документів, у тому числі судових викликів і повідомлень, що дозволяє надрукований  документ  після реєстрації тільки  вставити  в конверт.  Подібних  прикладів удосконалення умов для працівників і відвідувачів багато. Ми навіть сконструювали і встановили відкидний пандус з цокольного поверху на перший, до публічної зони, для осіб з обмеженими можливостями пересування.

Я, особисто, активний прихильник застосування в організації роботи суду інноваційних технологій, які теж значно полегшують умови праці. З 2008 року було введено в суді систему електронного документообігу. Наразі усі судді і працівники апарату забезпечені необхідною  комп’ютерною технікою, підключені до  локальної мережі, через яку своєчасно отримують всю інформацію для навчання, ознайомлення з нормативними документами, змінами в законодавстві, підключені до мережі Інтернет, правового порталу Ліга-Закон.

З 2005 року у  суді було введено посаду керівника апарату, частково наділивши його вже тоді повноваженнями, які потім визначив відповідний закон у 2010 році. Цей інститут - значна допомога голові суду при правильній організації взаємодії.

 

«Його роль  - бути гарантом захисту прав людини у кримінальному провадженні»

 У зв’язку із прийняттям Кримінального процесуального кодексу України   у вітчизняному судочинстві зявилися нові інститути, зокрема слідчий суддя, угоди і тд. На Вашу думку, як це впливає, безпосередньо, на якість розгляду справ у кримінальному провадженні? Які труднощі  чи переваги із застосування положень КПК Ви можете відмітити?

Подекуди під час застосування положень   нового Кримінального процесуального кодексу України у всіх суддів виникають ті чи інші запитання. Окрім того відсутність єдиної практики застосування додає проблем, незважаючи на налагоджене вивчення його положень.  Однак, якщо його норми читати вдумливо, у їх сукупності і взаємозв’язку, у співвідношенні з практикою Європейського суду з прав людини і  положень Конвенції,  то у результаті все це  сприятиме належному застосуванню усіх положень Кодексу

Я працюю слідчим суддею і дійсно зрозуміла, що його роль  - бути гарантом захисту прав людини у кримінальному провадженні. Я почала працювати народним суддею в 1976 році,  законодавство не раз змінювалось, але судді працюють, а тому  не бачу в цьому особливих проблем.

 

Сьогодні багато уваги органами суддівського самоврядування надається веденню та наповненню офіційних сторінок судів на порталі «Судова влада»? Яке Ваше ставлення до даного функціоналу та яку роботу Ви проводите у Первомайському районному суді Автономної Республіки Крим у даному напрямі?

В цьому році, фактично після рішення Ради суддів загальних суддів, ми привернули особливу увагу нашому веб-сайту. Я особисто ознайомилась з сайтами всіх місцевих загальних судів України,  з іншою  інформацією щодо функціонування сайтів судової влади. Розробили положення про веб-сайт суду, побудували свою структуру, визначили відповідальних і активно застосовуємо його можливості для інформування громадян про їх права, про суд, рух справ та інше.

Наш головний спеціаліст з інформаційних технологій розробив і застосував на сайті функціонал «Інформація про рух справ», який щоденно оновлюється відповідальними особами і діє наряду з задіяним ДП «ІСС» функціоналом «Список справ, призначених до розгляду».

На головній сторінці сайту звернення керівництва до відвідувачів і детальні поради щодо використування сайту, а саме яку інформацію там можна знайти. Інформацію, також,  надали в місцевій газеті. В кожному виконкомі сільських рад району з 2011 року запроваджені стенди з інформацією суду для громадян, яку ми систематично оновлюємо. Навіть наші контактні данні ми розмістили на встановленому дорожньому знаку про напрямок суду на в’їзді у Первомайське.

Загалом, на сайті надається максимум потрібної громадянам інформації,  що відзначено позицією нашого суду  у топ-50 моніторингу стану інформаційного наповнення веб-сайтів загальних судів та їх постійного оновлення.  Раджу зайти і ознайомитися з нашим сайтом.

Окрім того,  кожному голові суду важливо взаємодіяти з керівником апарату суду, якщо вони не однодумці, спільної і корисної праці не буде.

 

«Була впевненість,  у тому що рішення законне та  прийнято неупередженим, безпристрасним судом» 

             Галино Яківно, у Вашому суді проводиться чимало заходів спрямовані на інформаційну відкритість суду та налагодження діалогу із громадськістю, зокрема  «скринька скарг та пропозицій», Дні відкритих дверей та ін. Яких результатів Ви плануєте досягти? Які ще інновації у цьому напрямі  плануєте запровадити у суді?

 Так, питанню інформаційної відкритості суду ми надаємо пріоритетне  значення у своїй діяльності. Окрім вже відзначеного вище, ми надали максимум інформації для громадян в, так званій, публічній зоні суду. Там, також, знаходиться у вільному доступі своєрідна «книга» пропозицій, зауважень, скарг відвідувачів суду із зверненням голови суду. Ми проводили опитування з цих питань відвідувачів суду, отримали доволі позитивну оцінку.   Також, працюємо над налагодженням тісної  співпраці з місцевим друкованим виданням.

Для більшої  відкритості та доступності суду, ми на початку  минулого року  зареєструвалися у системі Skype і тепер у старшого секретаря в канцелярії можна отримати необхідну інформацію як сторонам у справі, так і іншим відвідувачам суду.

У нас систематично проходять «Дні відкритих дверей», які ми проводимо для учнів шкіл. До того ж, у нас є домовленість з головою районної ради і головою райдержадміністрації щодо проведення подібних заходів найближчим часом з депутатами районної ради, головами сільських рад, структурними підрозділами і державними службовцями райдержадміністрації, керівниками шкіл. На таких зустрічах плануємо відвідування нашого музею  і детальне  ознайомленнями з інноваційними програмами що застосовує суд,  веб-сайтом суду, його використання для отримання  інформації, спілкування і  отримання відповідей на запитання.

Від цієї праці ми хочемо щоб у стороні по справі,  яка незадоволена рішенням, була впевненість,  у тому що рішення законне та  прийнято неупередженим, безпристрастним судом  Якщо ж суд прийняв неправильне рішення, то причиною є прикра помилка, яка може бути виправлена за її скаргою.

 

«Хіба таку історію, так би мовити з перших вуст,  можна втратити для майбутніх поколінь?»

 Нещодавно у Вашому суді було відкрито  «Музей історії суду».  Яким чином прийшла ідея створення музею?

На вході до нашого «Музею історії суду» написано: «Пам'ятаючи мудрість про те, що той народ має майбутнє, який шанує і пам'ятає свою історію, для збереження пам'яті про колишніх і діючих суддів, співробітників апарату суду, чия важка і відповідальна професійна діяльність направлена на відправлення правосуддя, створено музей суду».

У нашому суді, за тривалий час його існування, склались вже  сталі  традиції в житті  колективу та з кожним роком накопичувалась інформація  щодо діяльності суду.  Варто відзначити, що колектив в суді стабільний: судді здійснюють правосуддя більше 5-10 років, а  деякі працівники апарату працюють понад 10 - 20 років.

До 40-річчя утворення суду в 2007 році ми започаткували альбом історії суду з часу його дії, де розмістили матеріали: з утворення суду; дані щодо всіх  працівників, які працювали з дня утворення установи. Свого часу ми відшукали  та встановили зв’язок із першим суддею В. Сорокіним, який наразі є федеральним суддею Російської Федерації у відставці. На 45-ти річчя  суду  вже був започаткований  другий альбом. До того ж  був створений  45-ти хвилинний фільм про організацію роботу суду, працівників суду і наших ветеранів, а  в коридорі суду розмістили галерею портретів ветеранів суду, які вже звільнились.

Усе це наштовхнуло мене на думку  щодо створення  музею історії нашого суду. Оскільки я сама вже ветеран правосуддя -  почала працювати секретарем судового засідання в цьому суді після закінчення школи з першого дня його утворення. Колектив цю ідею підтримав. Особливо багато зусиль доклав до його створення керівник апарату Василь Куєвда. Цю ідею, також, підтримала начальник ТУ ДСА  Марина Трошина, яка у свою чергу посприяла в облаштуванні приміщення під музей.

            Я, особисто, переглянула багато інформації щодо створення музеїв,  на жаль її майже не має в наших судах. Ми зустрічались зі  спеціалістами Кримського республіканського центрального музею «Таврида», які надали нам методичну допомогу і нормативні документи щодо створення музеїв на громадських засадах. Зборами суддів прийняли рішення про створення музею, спроектували музей Первомайського районного суду Автономної Республіки Крим, розробили  положення  та інші нормативні документи організаційного характеру щодо  його функціонування.

 

Галино Яківно, розкажіть будь-ласка про секції  та експонати, що налічує музей? Хто  працював над безпосереднім  наповненням музею? Хто першим відвідав музей після його офіційного відкриття?

            Музей налічує дві зали. У першій музейній залі розташовано багато корисної інформації:  про автономію; утворення Первомайського  району; експонати з державної і традиційної символіки; атрибути судової влади;  становлення судової влади України. Окрім того у залах музею відвідувачів можуть ознайомитися із  документами  про діяльність суду до 1962 року (ліквідовано район і суд), про який ми до цього нічого не знали. 

            Особливо приємно відзначити, що ми розщукали суддів у відставці та працівників апарату на пенсії, які працювали у той період та сьогодні проживають у районі. Вони, особисто  приймали активну участь у створені музею, надали документи та інформацію, яка наразі ще відпрацьовується. Хіба таку історію, так би мовити з перших вуст,  можна втратити для майбутніх поколінь?

У другому залі музею виставлені документи та речі, які свідчать про різні періоди діяльності суду, зокрема  колектив суду  від дня створення суду 13 березня 1967  року  та до цього часу. Я вже розповідала про стабільність. За 46 років у нас працювало і працює всього 5 суддів, я  за цей час лише третій голова суду. 20 років суддею і головою суду була суддя у відставці  Г. Кармановська.

Окрім ветеранів суду, у наповненні музею велику допомогу нам надали спеціалісти Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, ГУ юстиції Криму, колеги із  місцевих судів автономії.  Усім займалися безпосередньо працівники суду. Урочисте відкриття відбулось напередодні професійного свята - Дня працівника суду, а саме 5 грудня. Відвідувачами музею на проведених Днях відкритих дверей в рамках Всеукраїнського тижня права з 9 по 14 грудня стали учні старших класів  п’яти шкіл району.

             Після досягнення 65-річного віку Ви поповнете ряди суддів у відставці. Що плануєте роботи після виходу на заслужений відпочинок?

            Ще не вирішила що буду робити, є пропозиції, але звісно не сидіти вдома, це не для мене. Хочу побажати своєму колективу пам’ятати минуле, повноцінно жити сьогоденням, не втрачати віру і надію у майбутнє, адже воно настане. 

  

Т Р Е Т Ь Я  С Т О Р О Н А

Затихли разговоры, суд идет.

Предельна ситуация ясна,

Две стороны согласны на развод,

А ведь еще есть третья сторона.

 

Но как сказать тем взрослым, тем двоим.

В какие трубы нужно протрубить,

Ошиблись может быть друг в друге вы,

Ошибкою не могут дети быть.

 

Вам надоело все, вам свет не мил.

Послушаешь и прав из вас любой,

Но как закрыть перед ребенком мир –

Оранжевый, зеленый, голубой.

 

Игрушке рада третья сторона,

В обновке ходит, яблоком хрустит,

Но все-таки когда-нибудь она

Двум сторонам обиды не простит.

 

Пустеет зал, расходится народ,

Судья листает том очередной,

Две стороны согласны на развод,

Не посчитались с третьей стороной.