flag Судова влада України

«Мистецтво бути суддею» семінар для новопризначених суддів

10 лютого 2014, 15:30

   У Кримському регіональному відділенні Національної школи суддів України розпочалися перші у цьому році навчання для суддів автономії. Зокрема, 4 лютого 2014 року  відбувся семінар на тему «Мистецтво бути суддею» для суддів місцевих  судів, призначених на посаду вперше, організаторами якого виступили  Кримське регіональне відділення НШСУ спільно із Апеляційним судом Автономної Республіки Крим.

 26 новопризначених суддів (1-2 роки роботи), серед яких і 19 суддів що наразі  чекають на прийняття суддівської присяги, мали можливість прослухати лекції від найдосвідченіших суддів автономії не тільки. Зокрема, лекторами на даному заході виступили: голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, заступник голови апеляційного суду Віктор Скляров, суддя спеціалізованої судової палати апеляційного суду Катерина Тимошенко, голова Залізничного районого суду м. Сімефрополя Автономної Республіки Крим  та член Ради суддів загальних судів Надія Масалигіна, а також викладач НШСУ та суддя Верховного Суду України у відставці Ольга Шаповалова.

-          - З 3 лютого в Кримському регіональному відділенні НШСУ розпочався черговий двотижневий цикл  щодо підготовки суддів призначених  на посаду вперше, а саме судді першого та другого року роботи. Один із навчальних днів програми присвячений семінару на тему «Мистецтво бути суддею», який проводиться спільно із Апеляційним судом Автономної Республіки Крим. Значну роль у проведенні даного заходу відіграв голова апеляційного суду Валерій Чорнобук, який,  виступив лектором однієї із тем, а також викладач НШСУ Ольга Шаповала, яка надала необхідну методичну допомогу та підготувала змістовні лекції.   Ми надіємось що висвітлені теми будуть цікавими та корисними для наших суддів-слухачів, та відповідають головній меті підвищенню кваліфікації новопризначених суддів, - розповіла директор Кримського регіонального відділення Національної школи суддів Раїса Чумаченко.

Кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова у своїй доповіді висвітлила основні стандарти діяльності судді, утому числі щодо незалежності судді, присяги судді, окремих аспектів поведінки та міжнародні стандарти у даному аспекті.

Заступник голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Віктор Скляров звернув  увагу присутніх на положеннях антикорупційного законодавства. Зокрема, він поінформував слухачів про міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні, практику застосування антикорупційного законодавства та першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції». У свою чергу суддя апеляційного суду Катерина Тимошенко детальніше зупинилася на практичному аспекті, а саме судовому розгляді справ про корупційні правопорушення.  Лектором було наведено судову практику розгляду справ, зазначено категорії, та відповідальність суддів за вчинення даного правопорушення.

Одним із лекторів у Кримському регіональному відділенні НШСУ є голова Залізничного районного суду м. Сімферополя та члена Ради суддів загальних судів Надії Масалигіної. Тема  її доповіді стосувалася  дисциплінарної відповідальності суддів: саме підстав та порядку застосування до суддів дисциплінарної відповідальності, відповідальності судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності.

Темою доповіді голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, кандидата юридичних наук  Валерія Чорнобука  була «Повноваження суддів, які займають адміністративні посади в місцевих судах і Апеляційному суді. Повноваження апеляційного суду.» В доповіді він акцентував увагу слухачів на одному із обов’язків суддів апеляційного суду, а саме   наданні методичної допомоги місцевим судам. Він представив суддям проект «Методичних рекомендацій щодо надання Апеляційним судом Автономної Республіки Крим місцевим судам методичної допомоги в застосуванні законодавства», який буде винесено на затвердження на загальні збори суддів апеляційного суду. Даним проектом встановлені форми та методи здійснення повноваження апеляційного суду у аспекті надання методичної допомоги.

-         - Одним із обовязків судді апеляційного суду, у тому числі і керівництва суду, чітко визначені у чинному законодавстві полягає у наданні методичної допомоги в застосуванні законодавства  місцевим судам. Два роки я присвятив розробленню даного Проекту, який за моєї ініціативи буде винесений на затвердження  на загальних зборах суддів Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, - розповів голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук.

Доповідач ознайомив слухачів із основними положеннями та нововведеннями, що містяться у даному  Проекті: впровадження апеляційним судом поряд з територіальним кураторством, також, системи тематичного кураторства, яке полягає у закріпленні за кожним суддею практичної теми для поглибленого вивчення; чітке визначення мети та проведення систематичних нарад, у тому числі розмежування наради з надання методичної допомоги безпосередньо  в місцевому суді та оперативні наради з головами місцевих судів  в  Апеляційному суді Автономної Республіки Крим; спільні наради суддівського корпусу місцевих суддів із територіальними суддями-кураторами, закріпленими за конкретним судом, обговорення рішень цього суду, що були переглянуті апеляційним судом, в тому числі рішення, які апеляційним судом не були скасовані або змінені; систему нарад судових палат апеляційного суду, на який розглядається та аналізується судова практика ЄСПЛ, ВСУ та ВССУ.

 Під час своєї  доповіді, голова апеляційного  суду, зокрема, розкрив власне термін «надання методичної допомоги», а також  чітко розмежував дане поняття   від тиску та незаконного впливу на суддю при здійсненні правосуддя.

Зокрема, у даному проекті Рекомендації,  одним із методів надання методичної допомоги судам першої інстанції зазначено і викладання у  НШСУ. Варто відзначити, що голова апеляційного суду Валерій Чорнобук із дня створення Кримського регіонального відділення НШСУ бере активну участь у роботі відділення та своїм прикладом заохочує до цього увесь суддівський корпус Апеляційного суду Автономної Республіки Крим. За його словами, саме викладання є найкращим методом самоосвіти та роботою над підвищенням власного професійного рівня.

Дану тенденцію відзначила і викладач Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці Ольга Шаповалова. За її словами, результати анкетування слухачів Національної школи суддів України засвідчили, що найкращими викладачами визначають саме суддів. Адже саме судді, які виступають у якості лекторів, добре знають так звані «проблемні» питання судової  системи, найчастіші помилки, що допускаються під час здійснення правосуддя, та намагаються застерегти від вчинення аналогічних помилок.

-         - Враховуючи, що у Кримському регіональному відділенні НШСУ основний склад викладачів  складають судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим та найдосвідченіші судді місцевих судів, які відрізняються якістю роботи та приймають активну участь у роботі органів суддівського самоврядування, тому можна стверджувати, що якість викладання у даному відділенні НШСУ на самому високому рівні, - відмітила викладач НШСУ Ольга Шаповалова. -  Варто зауважити, що Кримське регіональне відділення НШСУ  відзначається своїм прагненням до навчання суддів  та створення належних для цього умов. У цьому аспекті,  варто відзначити роль голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія Чорнобука. Адже він сам приймає активну участь у роботі відділення та сприяє  тому,аби суддів апеляційного суду були активними лекторами, вступали у дискусії та допомагали молодим суддям в їх становленні та професійному зростанню.

   У свою чергу, Надія Масалигіна, також, відзначила позитивний аспект викладання суддями, які очолюють суди та приймають активну участь в органах суддівського самоврядування.

-Судді, які обіймають адміністративні посади, є досвідченими фахівцями.  Адже у своїй діяльності вони зіштовхнулися не лише із проблемними питаннями під час розгляду справ.  Керівники судів на місцях здійснюють  контроль за   якістю та строками здійснення правосуддя, а також належного застосування чинного законодавства, - зауважила лектор Надія Масалигіна. – Що ж до Ради суддів загальних судів, то  на засіданні РСЗС обговорюються питання, які безпосередньо пов’язані із роботою суддів як апеляційної, так і першої інстанції. Адже саме РСЗС займається вирішенням багатьох проблем, які існують  сьогодні. До прикладу, інформування учасників судового процесу справи за допомогою СМС-повідомлень. Завдяки рішенням РСЗС діяльність у цьому напрямі активізувалась. Більше того, результати останнього моніторингу засвідчили, що лише один суд не застосовує дану норму.  Працюючи із даними моніторингу ми прагнемо бачити чітку картину не лише по судам, а й по кожному судді зокрема.    

Задоволена  результатами та рівнем  проведення даного семінару, який був вже вдруге організований спеціально для суддів, призначених на посаду вперше, новопризначена суддя Феодосійського міського суду Автономної Республіки Крим Аліна Алінкіна.

-         - Структуровані  та змістовні доповіді висококваліфікованих викладачів сприятимуть вдосконаленню формування правової свідовомості кожного із суддів. Під час семінару були висвітлені значущі питання щодо практичної діяльності суддів, застосування діючого законодавства, вимог етичної поведінки суддів, дисциплінарної відповідальності, важливості надання методичної допомоги у застосуванні законодавства апеляційним  судом.  Тобто поважної та відповідальної ролі кожного із служителів Феміди. Особисто я, вважаю позитивним проведення подібних заходів. Адже це дає можливість обговорити практичні питання та правові позиції, які у свою чергу сприятимуть підвищенню професійного рівня кожного із суддів та судової влади зокрема, поділилася враженнями учасниця семінару Аліна Алінкіна.