flag Судова влада України

Апеляційний суд Автономної Республіки Крим проаналізував стан здійснення правосуддя за 2013 рік

29 січня 2014, 08:30

 

24 січня 2014 року в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбулася відкрита нарада, за участю голови апеляційного суду Валерія Чорнобука,  під час якої було підведено підсумки здійснення правосуддя  за 2013 рік та визначено завдання, спрямовані на подальше вдосконалення роботи суддів та апарату суду.

            Участь у нараді взяли голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, заступники голови суду Андрій Мазниця, Валерій Сіротюк та Віктор Скляров, судді апеляційного суду, голови та судді місцевих загальних судів автономії, а також  представники Головного управління Міністерства доходів та зборів в Автономній республіці Крим,  СБУ та  правоохоронних органів.

            Детальніше про актуальні питання судової практики у своїх доповідях зазначили заступники Голови суду Віктор Скляров та Валерій Сіротюк, окреслюючи результати діяльності судових палат за відповідними напрямками.

            Про підсумки своєї діяльності на адміністративній посаді доповів заступник голови суду Валерій Сіротюк.  За  його словами, головним завданням, відповідно до посадових обов’язків,  було докладання відповідних зусиль  на підтримання належного  рівня якості  цивільного судочинства.

-         В координації з секретарями судових палат та суддями  судових палат мною акцентувалася робота перш за все на питанні  однакового застосування законодавства, якості виготовлення процесуальних документів, аналізі судової статистики та узагальненні судової практики.  Другою важливішою ланкою роботи була організація роботи по наданню методичної допомоги місцевим судам в застосуванні законодавства, - зауважив у своїй доповіді  заступник голови суду Валерій Сіротюк.

            Згідно статистичних даних, у провадженні судових палат у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, разом із залишком за 2012 рік перебувало 10 213 справ, що на 8% менше ніж у 2012 році. Судовими палатами  було переглянуто  1 859 ухвал ( на 12,8% менше ніж у 2012 році) та 5 042 рішення,  ( на 11,7% менше ніж у 2012 році), з яких 840 ухвал та 1621 рішення були скасовані апеляційним судом, що менше на 1,2%   ніж у  2012 році.

            У свою чергу, заступник голови суду Віктор Скляров звернув увагу присутніх, на те що з метою поліпшення роботи судових палат у кримінальних справах апеляційного суду неодноразово проводилися збори суддів цих палат. Окрім того постійно обговорюється судова практика у кримінальному судочинстві, у тому числі за результатами апеляційної та касаційної перевірки судових рішень суддів місцевих суддів та апеляційного суду, а також підсумки проходження стажування суддів місцевих судів автономії та загальні правові питання.

-         З метою попередження помилок при розгляді кримінальних справ місцевим судам надсилаються інформаційні листи щодо аналізу практики апеляційного суду по вказаних справах, в яких звертається увага голів судів і суддів на недоліки в роботі і пропонується обговорити на зборах причини зміни або скасування судових рішень, з вживанням відповідних заходів по усуненню причин і умов, які спричинили порушення вимог кримінального та кримінально-процесуального законодавства, зауважив у своїй доповіді Віктор Скляров.

            Проаналізувавши стан здійснення судочинства місцевими судами автономії за звітний період, доповідачі навели відповідні статистичні дані. Зокрема, у 2013 році судами  1 інстанції розглянуто всього  67 192  цивільних справ. Апеляційним судом було перевірено 1 859 ухвал та 5 042 рішення місцевих судів, що становить 10,3% від загальної кількості справ,  розглянутих місцевими судами автономії,  з яких 2 940 рішень  та ухвал були змінені та скасовані апеляційним судом, що становить 4,4% від загальної  кількості розглянутих справ місцевими судами.

            У свою чергу, у 2013 році в місцевих судах Автономної Республіки Крим усього перебувало на розгляді 9892 справи (з них 825 кримінальних справ та 9067 кримінальних проваджень), а у попередніх роках: 2012-му - 10954 та 2011-му – 11568, що дозволяє спостерігати тенденцію до суттєвого зменшення надходження справ до місцевих судів від органів досудового слідства.

            На розгляді слідчих суддів у 2013 році перебувало 25533 клопотань слідчих, прокурорів, адвокатів, скарг на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора, а також заяв про відвід. З них розглянуто – 25420.

            У 2013 році на розгляді місцевих судів автономії перебувало 43104 справи про адміністративні правопорушення (у 2012 році - 43554).  Розглянуто з винесенням постанов 40682  (у 2012 році - 41631).

            Заступник голови апеляційного суду Андрій Мазниця поінформував учасників наради про звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо притягнення суддів автономії до дисциплінарної відповідальності. За словами заступника голови суду, у 2013 році керівництво Апеляційного суду Автономної Республіки Крим  неодноразово зверталося до ВККСУ з заявами про притягнення до дисциплінарної відповідальності окремих суддів автономії.  4 дисциплінарні звернення були відкликані у зв’язку із тим, що судді зрозуміли свої помилки та доклали максимум зусиль для їх виправлення та недопущення у подальшому, один суддя отримав догану, перевірка решти дисциплінарних звернень триває. Крім того, двоє суддів автономії у минулому році були притягнуті до дисциплінарної відповідальності з ініціативи інших суб’єктів. 

-         Керівництво Апеляційного суду Автономної Республіки Крим подібні звернення до ВККС вважає крайніми заходами впливу та застосовує їх лише у тому випадку, коли порушення є грубим і, на нашу думку,  навряд чи було допущене ненавмисно, - зауважив Андрій Мазниця.  – Я сподіваюся, що підстав  для таких звернень у цьому році буде менше.

            Підсумовуючи роботу Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, із доповіддю виступив голова апеляційного суду Валерій Чорнобук. Він зауважив, що 2013 рік став роком нововведень. Керівництво Апеляційного суду Автономної Республіки Крим не лише працювало над покращенням якості відправлення правосуддя, а й здійснювало розроблення та впровадження нововведень задля досягнення належного рівня  здійснення судочинства на теренах автономії.

            Зокрема за ініціативи голови суду Валерія Чорнобука було розроблено Проект «Методичних рекомендацій щодо надання Апеляційним судом Автономної Республіки Крим місцевим судам методичної допомоги в застосуванні законодавства», який буде винесено на затвердження на загальні збори суддів апеляційного суду. Даним проектом встановлені форми та методи здійснення повноваження апеляційного суду у аспекті надання методичної допомоги.

            Одним із нововведень 2013 року стало впровадження апеляційним судом поряд з територіальним кураторством також системи тематичного кураторства, яке полягає у закріпленні за кожним суддею Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, в тому числі керівництвом суду, практичної теми для поглибленого теоретичного вивчення та сприяє забезпеченню єдності судової практики на території автономії. За півроку реалізації цього проекту були досягнуті помітні позитивні результати, що свідчать про його дієвість та доцільність існування.

Окрім того,  згідно Рекомендацій  чітко визначені мета та проведення систематичних нарад,  які проходять у рамках надання апеляційним судом методичної допомоги місцевим судам. Зокрема, розмежовуються наради з надання методичної допомоги безпосередньо  в місцевому суді та оперативні наради з головами місцевих судів  в  Апеляційному суді Автономної Республіки Крим.

Зокрема, раз на тиждень територіальні судді-куратори відвідують місцеві суди, закріплені за ними, та  на спільній нараді обговорюють рішення цього суду, що були переглянуті апеляційним судом, в тому числі рішення, які апеляційним судом не були скасовані або змінені. Після цього  судді першої інстанції мають можливість поспілкуватися із суддями-кураторами та отримати вичерпні відповіді на поставлені запитання. Періодично у таких  нарадах беруть участь голова апеляційного суду та  його заступники.

            Раз на місяць відбуваються оперативні наради, за участю керівництва апеляційного суду, із головами  місцевих судів, на яких зазвичай  обговорюються рішення та вимоги органів суддівського самоврядування, кадрові питання, питання трудової та виконавчої дисципліни, новели законодавства, питання адміністративної діяльності голів судів, інші організаційні питання. Доповідачами з того чи іншого питання, на подібних нарадах, виступають самі голови судів першої інстанції автономії.

Щоп’ятниці почергово проходять наради суддів судових палат (цивільної та кримінальної) апеляційного суду  із застосуванням системи відеоконференції, що дає змогу безперешкодно спілкуватися із суддівським корпусом судових палат частини апеляційного суду, що розміщена у місті Феодосія.  На нарадах судді аналізують: практику ВСУ, ВССУ, ЄСПЛ; причини тяганини та порушення розумних строків розгляду справ; випадки порушення суддями місцевого суду матеріального та процесуального закону при розгляді справ, причини цього.

Варто зауважити, що  вищевказані заходи проводилися Апеляційним судом Автономної Республіки Крим до розроблення даного Проекту методичних рекомендації, однак не мали систематичного характеру. Із появою даного документу  чітко встановлені часові рамки, форми та методи здійснення апеляційним судом своїх повноважень у питанні надання методичних рекомендацій місцевих судам, що у свою чергу сприятиме покращенню якості здійснення правосуддя на теренах автономії.

У свій доповіді Голова суду Валерій Чорнобук зауважив, що в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим щоденно здійснюється моніторинг щодо реалізації положень законодавства щодо інформування учасників судового процесу про час і місце розгляду справи за допомогою СМС-повідомлень та застосування системи відеоконференцзв’язку під час розгляду справ. Окрім того, керівництво суду стежить за здійсненням  положень даного законодавства у місцевих судах, інформацію щодо цього постійно обговорюється на оперативних нарадах із головами місцевих судів.

            Окрім того, Голова суду коротко розповів про: впровадження електронної бібліотеки, оперативний доступ до якої мають всі судді; введення додаткового дня прийому громадян керівництвом суду у місті Феодосія, де розташована частина Апеляційного суду Автономної Республіки Крим; важливість викладання  суддів апеляційного суду в Кримському регіональному відділенні НШСУ, у тому числі керівництва суду; здійснення апеляційним судом систематизації статистичних даних про діяльність кожного суду та судді окремо з викладенням цих показників у вигляді діаграм.  

            На завершення Голова Апеляційного суду Автономної Республіки подякував усім за плідну роботу, результати якої наглядно вбачаються з статистичних показників стану здійснення правосуддя на теренах автономії.