flag Судова влада України

Методичні рекомендації щодо надання Апеляційним судом Автономної Республіки Крим місцевим судам методичної допомоги в застосуванні законодавства. Текст проекту

23 січня 2014, 14:48

                                   (Проект)

 

Методичні рекомендації

щодо надання Апеляційним судом Автономної Республіки Крим місцевим судам методичної допомоги в застосуванні законодавства

                                                                                             

 Затверджено рішенням зборів

Суддів  Апеляційного суду

Автономної Республіки Крим

«…»  грудня  2013.

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Методичні рекомендації (далі – Рекомендації) базуються на нормах Конституції України,  Закону України «Про судоустрій та статус суддів»,  Кодексу суддівської етики, рішеннях зборів суддів Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, наказах Голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

 

Методична допомога місцевим судам у застосуванні законодавства є комплексом заходів, що вживаються Апеляційним судом Автономної Республіки Крим у межах своєї компетенції, визначеної законом, з метою забезпечення здійснення правосуддя на засадах верховенства права, забезпечення кожному права на справедливий суд та інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, забезпечення єдності судової практики, підвищення професійного рівня судів місцевих судів.

 

            Надання методичної допомоги місцевим судам здійснюється у наступних формах:

  • територіальне кураторство;
  • тематичне кураторство;
  • систематичні наради;
  • участь у підведенні підсумків у місцевих судах;
  • викладання в Кримському регіональному відділенні НШСУ.

 

Участь кожного судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим у наданні місцевим судам методичної допомоги у застосуванні законодавства є обов’язком, визначеним законом. Для суддів, які займають адміністративні та виборні посади в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим, обов’язковим є також викладання в Кримському регіональному відділенні НШСУ.

 

            Відповідно до ст. 27 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» апеляційний суд аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює судову практику, надає місцевим судам методичну допомогу в застосуванні законодавства.

 

            Відповідно до ст. 26 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» секретар судової палати апеляційного суду організовує роботу відповідної палати, контролює здійснення аналізу та узагальнення судової практики у справах, віднесених до компетенції палати, інформує збори суддів апеляційного суду про діяльність судової палати.

           

            Відповідно до ст. 27 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» голова апеляційного суду забезпечує виконання рішень зборів суддів апеляційного суду, контролює ведення та аналіз судової статистики, організовує вивчення та узагальнення судової практики, дбає про інформаційно-аналітичне забезпечення суддів з метою підвищення якості судочинства, забезпечує виконання вимог щодо підвищення кваліфікації суддів апеляційного суду.

 

            Виходячи з цих положень законодавства та змісту ст. 115 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» питання надання методичної допомоги, в тому числі визначення суддів – кураторів конкретних місцевих судів,  закріплення напрямків тематичного кураторства, порядку надання методичної допомоги тощо, мають бути вирішені зборами суддів апеляційного суду як питання внутрішньої діяльності суду. У подальшому головою Апеляційного суду у межах його повноважень на виконання таких рішень видаються накази та розпорядження.

 

            Організація вивчення та узагальнення судової практики, інформаційно-аналітичного забезпечення суддів з метою підвищення якості судочинства, забезпечення виконання вимог щодо підвищення кваліфікації суддів апеляційного суду здійснюються на підставі наказів та розпоряджень голови Апеляційного суду.

 

Законодавством встановлено низку гарантій, що забезпечують незалежність суддів при здійсненні правосуддя та забороняють будь-яке незаконне втручання у їх діяльність.  Так, суди здійснюють правосуддя самостійно, на основі Конституції і законів України, забезпечуючи при цьому верховенство права, і є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суддя має уникати будь-якого незаконного впливу на його діяльність, пов’язану зі здійсненням правосуддя, та бути незалежним   у процесі прийняття рішень. Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб,   забороняється і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Незалежність судді під час здійснення правосуддя є передумовою дії принципу верховенства права та невід’ємною  складовою справедливого суду.   

 

З урахуванням необхідності забезпечення незалежності та неупередженості суддів місцевих судів надання останнім методичної допомоги в застосуванні законодавства не може мати характеру втручання в діяльність судді при здійсненні правосуддя та не є незаконним впливом на його професійну діяльність. Будь-яка рекомендація, порада, думка щодо тлумачення законодавства тощо, яка виходить від судді-куратора, не може вважатися вказівкою, обов’язковою для виконання, та не звільняє суддю місцевого суду від самостійного виконання своїх професійних обов’язків незалежно, виходячи виключно з фактів, установлених на підставі власної оцінки доказів, розуміння закону, верховенства права, що є гарантією справедливого розгляду справи в суді, незважаючи на будь-які зовнішні впливи, стимули, загрози, втручання або публічну критику.

 

                                                        2. Кураторство

 

Для надання методичної допомоги в застосуванні законодавства місцевим судам в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим запроваджена система кураторства, що поділяється на територіальне та тематичне.  Кожен суддя Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, в тому числі судді, що займають адміністративні та виборні посади,  виконує обов’язки тематичного судді-куратора та територіального  судді-куратора.  

 

2.1. Територіальне кураторство

 

Всі судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим відповідно до рішення зборів суддів закріплюються як територіальні судді-куратори за місцевими судами автономії, при цьому судді, що працюють у судових палатах у м. Феодосія, закріплюються за судами, рішення яких переглядаються в апеляційному порядку Апеляційним судом Автономної Республіки Крим у м. Феодосія, судді, що працюють у судових палатах у м. Сімферополь, – за рештою місцевих судів. За кожним місцевим судом має бути закріплений щонайменше один суддя апеляційного суду з судової палати кожної спеціалізації, при цьому залежно від обставин, що мають значення, може бути закріплено як декілька суддів одної палати за одним місцевих судом, так і декілька місцевих судів за одним суддею-куратором.

 

Територіальні судді-куратори здійснюють надання методичної допомоги в застосуванні законодавства місцевим судам шляхом вивчення та аналізу статистики, узагальнення судової практики в закріплених за ними судах відповідно до особистої спеціалізації (цивільна або кримінальна), обговорення з суддями цих судів проблемних питань, що виникають у практиці правозастосування, доведення до суддів цих судів судової практики судів апеляційної та касаційної інстанцій. Територіальні судді-куратори здійснюють систематичний моніторинг скасованих в апеляційному та касаційному порядку судових рішень, постановлених суддями відповідного місцевого суду, аналізують та систематизують підстави скасувань.

 

Не менш, ніж один раз на місяць, в день та час, встановлені  рішенням зборів суддів апеляційного суду, судді-куратори особисто або в режимі відеоконференції приймають участь в оперативних нарадах з підвищення кваліфікації суддів місцевого суду, аналізу статистики, вивчення та узагальнення судової практики в закріпленому суді, на яких доводять до відома суддів зокрема результати аналізу підстав скасувань судових рішень. Додаткове відвідування закріплених судів здійснюється суддями-кураторами мірою необхідності.

 

Двічі на рік - до 15 липня та до 20 січня - судді-куратори надають інформаційні довідки за підсумками кураторської роботи за, відповідно, перше півріччя та рік, до яких включаються зокрема статистичні показники роботи закріплених за ними місцевих судів, дані про результати аналізу підстав скасувань судових рішень, дані про проведену кураторську роботу.  

 

            Судді, які займають адміністративні посади в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим, відповідно до наказу про розподіл обов’язків є територіальними суддями-кураторами всіх судів Автономної Республіки Крим. Кожний з цих суддів особисто не менш ніж один раз на місяць в день та час, встановлені  рішенням зборів суддів апеляційного суду,  приймають участь в оперативних нарадах в місцевих судах автономії за участю закріплених за судом територіальних суддів-кураторів або без такої. Під час нарад безпосередньо надають методичну допомогу суддям кураторам та суддям місцевих судів.

 

            2.2. Тематичне кураторство

 

            За кожним суддею Апеляційного суду Автономної Республіки Крим в тому числі суддями, які займають адміністративні та виборні посади, відповідно до рішення зборів суддів апеляційного суду закріплюється тема для поглибленого теоретичного вивчання.

 

Для надання методичної допомоги в застосуванні законодавства суддям всіх місцевих судів автономії суддя-тематичний куратор повинен постійно підвищувати свій професійний рівень в цілому, окрему увагу приділяючи закріпленій темі. Для цього відповідний суддя повинен слідкувати за судовою практикою, публікаціями у фаховій пресі, науковими публікаціями та роботами  у зазначених питаннях. Суддям – тематичним кураторам рекомендовано брати участь у спеціалізованих навчальних курсах, семінарах та інших заходах, що стосуються закріпленої теми,  які влаштовуються ВСУ, ВССУ, НШСУ, ВККСУ, вищими навчальним закладами, іншими  органами, установами та організаціями, особисто організовувати такі заходи як у судах, так і за їх межами, здійснювати викладання з питань зазначеної теми в регіональному відділенні НШСУ.

 

            Надання методичної допомоги в застосуванні законодавства місцевим судам судді-тематичні куратори здійснюють шляхом надання консультацій суддям апеляційного суду та суддям місцевих судів у правових ситуаціях, пов’язаних з закріпленою темою, не втручаючись при цьому у постановлення суддею рішення у конкретній справі.     

 

3. Систематичні наради

 

            В рамках надання апеляційним судом методичної допомоги у кожному місцевому суді один раз на місяць проводиться оперативна нарада за участю суддів апеляційного суду, що є його територіальними кураторами. Також  на базі Апеляційного суду Автономної Республіки Крим один раз на місяць проводяться оперативні наради з головами місцевих судів.

 

3.1. Наради з надання методичної допомоги в місцевому суді

 

Нараду з надання методичної допомоги в застосуванні законодавства  місцевому суду скликає та веде голова такого суду.  Наради проводяться відповідно до наказу голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим  від 1 листопада 2013 «Про …», на підставі рішення зборів суддів, у встановлений день та час, з метою контролю  ведення в суді судової статистики, обговорення судової практики, для підвищення якості судочинства, забезпечення виконання вимог щодо підвищення кваліфікації суддів місцевого суду. 

 

У нараді обовязково беруть участь судді – територіальні  куратори місцевого суду. Періодично у таких  нарадах беруть участь голова апеляційного суду, його заступники.

 

            Відкриває нараду голова місцевого суду, який оголошує порядок денний. Після відкриття суддя, обраний  в порядку черговості,  доповідає відповідно до своєї спеціалізації про рішення цього суду, що були переглянуті апеляційним судом з часу попередньої доповіді, в тому числі рішення, які апеляційним судом не були скасовані або змінені. Після цього відбувається обговорення доповіді за участю суддів-кураторів, що передбачає дискусію та  відповіді доповідача на запитання.

 

Після обговорення доповіді слово надається суддям – кураторам,  які відповідно до своєї спеціалізації аналізують: практику ВСУ, ВССУ, ЄСПЛ; загальну практику апеляційного суду, в тому числі переглянуті рішення інших судів; причини тяганини та порушення розумних строків розгляду справ; випадки порушення суддями місцевого суду матеріального та процесуального закону при розгляді справ, причини цього. На завершення судді-куратори відповідають на запитання суддів. Присутність суддів – кураторів на нараді після цього не є обов’язковою.

 

            У подальшому працівник апарату суду, відповідальний за кодифікацію, доповідає про зміни в законодавстві.

             

Перебіг наради фіксується протоколом, який надсилається електронною поштою помічнику голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, роздруковується останнім та зберігається у відповідному наряді. 

 

                       

3.2. Оперативні наради з головами місцевих судів  в  Апеляційному суді Автономної Республіки Крим

 

Оперативні наради з головами місцевих судів проводяться відповідно до наказу голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим  від 1 листопада 2013 «Про …», на підставі рішення зборів суддів, у встановлений день та час, з метою аналізу судової статистики, вивчення та узагальнення судової практики, надання місцевим судам методичної допомоги в застосуванні законодавства. На нарадах обговорюються рішення та вимоги органів суддівського самоврядування, кадрові питання, питання трудової та виконавчої дисципліни, новели законодавства, питання адміністративної діяльності голів судів, інші організаційні питання.

 

Зазначені наради проводить голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим. У нарадах беруть участь всі заступники голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, всі голови місцевих судів Автономної Республіки Крим. Можуть бути запрошені також судді ВСУ, ВССУ, інших судів, науковці, керівники органів суддівського самоврядування, керівники державних органів та органів місцевого самоврядування.

 

Відкриває та веде наради голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

 

До  кожної наради одним з голів місцевих судів готується реферат з актуального питання матеріального або процесуального закону, практики правозастосування, адміністрування судової діяльності тощо, за яким заслуховується його доповідь за темою реферату, що має бути тезовою та тривати не більше 20 хвилин. Після доповіді проводиться обговорення виступу, визначення теми реферату для наступної наради та голови суду, якому доручається його підготовка.

 

Заступник голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим  Мазниця А.А. доповідає про виявлені  грубі порушення закону суддями Автономної Республіки Крим та про звернення голови Апеляційного суду АР Крим з їх приводу до ВККСУ.

 

Заступники голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим  доповідають з питань аналізу судової статистики, вивчення та узагальнення судової практики, стисло аналізують зміни у законодавства, практику Апеляційного суду Автономної Республіки Крим , ВСУ, ВССУ, ЄСПЛ.

 

            Нарада продовжується відповідями на запитання, обговореннями, плануванням подальшої роботи та закриттям наради.

 

Перебіг наради фіксується протоколом, який у подальшому зберігається у відповідному наряді, ведення якого покладається на помічника голови апеляційного суду .

 

 

                                              4. Підведення підсумків у місцевих судах

 

Метою участі суддів - територіальних кураторів у підведенні підсумків у місцевому суді є висвітлення недоліків та проблем роботи суддів та апарату суду та надання рекомендацій щодо їх усунення.

                                       

У нараді з підведення підсумків місцевим судом беруть участь всі судді та працівники апарату відповідного суду, а також закріплені за ним територіальні судді-куратори.  До участі запрошуються голова та заступники голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, прокурор, що є керівником відповідного за статусом територіального органу прокуратури. Участь запрошених на нараду осіб не є обов’язковою, а їх відсутність не перешкоджає проведенню наради.

 

Відкриває нараду та проводить голова місцевого суду. Керівник апарату звітує про ефективність роботи апарату суду. Голова місцевого суду звітує про статистичні показники суду щодо розгляду усіх категорій справ, доповідає про якість та динаміку в показниках  роботи кожного судді та суддівського корпусу в цілому. Зі звіту повинно бути зрозумілим, покращилися чи погіршилися статистичні показники роботи суду у порівнянні з минулим звітним періодом. Демонструються діаграми. Голова місцевого суду звітує про заходи, які він та його заступник проводили як судді, що займають адміністративні посади відповідно до ст.24 ЗУ ПСУСС, про комунікації з засобами масової інформації, виконання рішень органів суддівського самоврядування, стан запровадження проекту електронного суду та інше.       

 

Перебіг нарада фіксується протоколом. Зразок протоколу надсилається електронною поштою помічнику голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, роздруковується останнім та зберігається у відповідному наряді.