flag Судова влада України

Керівники загальних судів автономії обговорили важливі аспекти здійснення кримінального провадження на підставі угод

20 листопада 2013, 10:57

Керівництво Апеляційного суду Автономної Республіки Крим провело чергову робочу нараду із головами місцевих загальних судів, на якій були обговорені актуальні питання щодо здійснення кримінального провадження на підставі угод, виконання рішень вищих судових інстанцій та органів суддівського самоврядування, а також підстави звернень до ВККС. Захід відбувся 15 листопада 2013 року в приміщенні апеляційного суду.

Участь у заході взяли голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, заступники голови апеляційного суду Андрій Мазниця, Віктор Скляров та Валерій Сіротюк, а також керівники 24 місцевих судів автономії.

Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук відкрив захід та привітав присутніх колег. Він відзначив важливе значення проведення у кожному суді систематичних нарад щодо аналізу скасованих і змінених рішень Європейського суду з прав людини, за участю суддів – кураторів апеляційного суду.

Заступник голови апеляційного суду Віктор Скляров акцентував увагу присутніх на категорії угод, що укладаються з неповнолітніми. Він зауважив, що угоди з особами, які не досягли 16 років, укладаються законним представником неповнолітнього за згодою неповнолітнього, а угоди з особами після досягнення ними 16 років, укладаються з самими неповнолітніми за згодою законних представників. Також, Віктор Скляров зупинився на виконанні вироків по угодам в частині покарання та довів до відома присутніх роз’яснення ВССУ щодо термінів при застосуванні Кримінального процесуального кодексу України.

Після доповіді заступника голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Віктора Склярова, виникла жвава дискусія. Судді місцевих судів задавали питання що виникають на практиці, зокрема щодо застосування статей 68, 69,76 КПК , та отримали вичерпні відповіді.

Заступник голови апеляційного суду суду Андрій Мазниця поінформував присутніх щодо звернення до Вищої кваліфікаційної комісії України з заявами про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів місцевих судів автономії, зокрема про підстави таких звернень.

Окрім того, він коротко окреслив ситуацію щодо неналежного виконання судами першої інстанції рішення № 59 від 24 липня 2013 в частині надання пропозицій та зауважень щодо функціонування автоматизованої системи документообігу суду. Керівництвом апеляційним судом були встановлені підстави виникнення подібної ситуації та вчиненні міри щодо її вирішення. Голови місцевих судів автономії були орієнтовані на необхідності моніторингу та виконання рішень вищих органів суддівського самоврядування.

Під час наради, голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим поділився із колегами враженнями від перебування із робочим візитом в апеляційному суді Кіровоградської області. Метою візиту стало вивчення позитивного досвіду активного використання судами Кіровоградської області системи відеоконференцзв’язку при розгляді цивільних справ та матеріалів кримінального провадження. Валерій Чорнобук відмітив, що всі зразки документів, які були отримані у результаті поїздки, будуть направлені електронною поштою до місцевих судів автономії.

Користуючись нагодою, заступник голови апеляційного суду Валерій Сіротюк звернувся до керівників судів першої інстанції, який наголосив на обов’язковості виконання запитів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Наступна зустріч керівництва апеляційного суду та місцевих судів автономії відбудеться під егідою вивчення актуальних питань судового провадження в суді першої інстанції. 

Більше інформації на офіційному сайті Апеляційного суду Автономної Республіки Крим