flag Судова влада України

Керівництво та судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим провели нараду з актуальних питань правозастосування

11 листопада 2013, 10:57

Одним із пріоритетних завдань Апеляційного суду Автономної Республіки Крим забезпечення якісного здійснення правосуддя та підвищення професійного рівня суддівського корпусу апеляційного. Зокрема керівництво суду активно працює над формуванням єдності судової практики, забезпечивши однозначне застосування норм законодавства на теренах автономії.

8 листопада 2013 року судові палати у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим провели чергову робочу нараду , за участю Голови суду Валерія Чорнобука. Нарада проходила у режимі відеоконферензвязку, що дало можливість суддям судових палат, які розміщені у місті Сімферополі та Феодосії, обговорити актуальні питання матеріального та процесуального права не залишаючи своїх робочих місць.

Участь у нараді взяли голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, заступники голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Андрій Мазниця та Валерій Сіротюк, секретар судової палати у цивільних справах м. Сімферополь Роман Новіков та секретар судової палати у цивільних справах м. Феодосія Любов Ломанова, а також судді судових палат у цивільних справах апеляційного суду.

Відкрив захід Голова суду Валерій Чорнобук, який акцентував увагу присутніх на важливості проведення подібних заходів з метою підвищення професійного рівня суддів апеляційного суду.

Заступник голови апеляційного Валерій Сіротюк звернувся до учасників щодо застосування практики Європейського суду з прав людини в правовій системі України. На прикладі конкретної правової ситуації продемонстрував вплив європейської судової практики на вітчизняне судочинство. Він зауважив, що потрібно ретельніше підходити до вивчення окремих категорій справ, з урахуванням міжнародного досвіду, адже рішення Європейського суду з прав людини є джерелом права, норми якого мають враховуватися при здійсненні правосуддя.

Секретар судової палати у цивільних справах м. Сімферополь Роман Новіков зауважив, що потрібно і надалі працювати над систематизованим збірником, який містить висновки Верховного Суду України, викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 355 ЦПК України. Окрім того, він закликав суддів брати активну участь у даному процесі, адже він створений з метою дотримання єдиної судової практики на теренах автономії.

Роман Новіков, також, довів до відома суддів результати зустрічі з суддями Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, яка відбулася 1 листопада 2013 року та пройшла під гаслом єдності судової практики у сфері земельних правовідносин.

Судді судової палати у цивільних справах м. Феодосія Тетяна Авраміді та Алла Приходченко, на чолі із секретарем палати Любов’ю Ломановою, поінформували колег про практику перегляду судових рішень Верховним судом України, а саме жовтневі постанови Суду, а також судові рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ за результатами скасування судових рішень апеляційного та місцевих судів автономії.

Під час наради судді обговорили аспекти комунікації із місцевими судами, а саме налагодження ефективного механізму оперативного отримання інформації від місцевих судів нижчих інстанцій про надходження значної кількості так званих серійних справ сприятиме запобіганню неоднозначності судової практики.

Працівник відділу судової статистики, узагальнення судової практики та кодифікаційно-довідкової роботи поінформував про зміни законодавстві. Окрім того, усі зміни та оперативна інформація що стосується професійної діяльності судді оперативно розміщується у відповідній папці на робочому столі комп’ютера кожного судді.

У свою чергу, судді апеляційного суду відзначили ефективність проведення нарад у такому форматі.  

Більше інформації на офіційному сайті Апеляційного суду Автономної Республіки Крим