flag Судова влада України

Керівництво Апеляційного суду Автономної Республіки Крим взяло участь у семінарі щодо кримінального провадження на підставі угод

08 листопада 2013, 16:48

Голова та заступники голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим взяли участь у семінарі «Кримінальне провадження на підставі угод та інші актуальні питання кримінального судочинства». Організаторами заходу виступили Національна школа суддів України спільно з Верховним Судом України та за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в рамках реалізації проекту “Сприяння здійсненню реформи кримінального правосуддя в Україні”.

У заході взяли участь член-кореспондент Національної Академії правових наук України, суддя Європейського суду з прав людини ad hoc Станіслав Шевчук, суддя Верховного суду України Михайло Гриців, начальник відділу підготовки суддів та працівників апарату судів Національної школи суддів України Ольга Шаповалова, завідувач кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету ім.. Т. Шевченка Петро Андрушко, директор Кримського регіонального відділення Національної школи суддів України Раїса Чумаченко. Також, голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, заступники голови суду Віктор Скляров та Андрій Мазниця, суддя апеляційного суду Станіслав Кордик та представники місцевих судів автономії.

У вступній промові голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук привітав організаторів та учасників заходу, а також акцентував увагу присутніх на проведенні судової реформи в Україні, ініціатором якої був Президент України Віктор Янукович, та прийнятті Кримінального процесуального кодексу України, завдяки чому стало можливим здійснення кримінального провадження на підставі угод.

Окрім того, Голова суду висловив вдячність організаторам заходу за увагу до суддів автономії. Нагадаємо, це вже перший захід проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні, в якому взяли участь судді апеляційного суду. На початку жовтня у Феодосії відбувся методологічний семінар «Роль конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та рішень Європейського суду з прав людини у формуванні єдності судової практики в Україні». Голова суду, також, зауважив, що зворушений увагою члена-кореспондента Національної Академії правових наук України, судді Європейського суду з прав людини ad hoc Станіслава Шевчука до Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, адже спілкування із професіоналом такого рівня є надзвичайно корисним та пізнавальним.

Для проведення періодичного навчання викладачами запрошено суддю судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України Михайла Гриціва, який поінформував учасників про судову практику Верховного Суду України у рамках нового Кримінального процесуального кодексу України.

Начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці Ольга Шаповалова детально зупинилася на різновидах угод кримінального провадження, а саме угодах про визнання винуватості та угодах про примирення.

Доповідь завідувача кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата юридичних наук, доцента Петра Андрушка стосувалася зміни кримінально-правової кваліфікації, її видів та меж.

Загалом враження учасників заходу відзначаються лише позитивними відгуками. Адже, представники усіх 24 місцевих судів автономії, які взяли участь у семінарі, отримали багато корисної інформації та роздаткової літератури, яку згодом донесуть до відома своїх колег на місцях.

Семінар, за участю вітчизняних експертів, відбувся з метою підвищення кваліфікації суддів автономії щодо кримінального провадження на підставі угод. На завершення навчання кожному судді було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.