flag Судова влада України

В Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбулася нарада за участю слідчого управління фінансових розслідувань автономії

06 листопада 2013, 16:45

5 листопада в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбулася робоча нарада, під керівництвом Голови суду Валерія Чорнобука, за участю суддів апеляційного суду та слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів в Автономній Республіці Крим.

У нараді, також, взяли участь заступники голови апеляційного суду Андрій Мазниця та Віктор Скляров, секретар спеціалізованої судової палати у кримінальних справах Сергій Погребняк, голова Залізничного районного суду м. Сімферополя Надія Масалигіна.

Відкрив захід голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук. Він зауважив щодо робоча нарада ініційована ГУ Міндоходів в Автономній Республіці Крим та спрямована на однакове розуміння та застосування положень Кримінального процесуального кодексу України.

Під час наради обговорювалися питання щодо щодо окремих слідчих (розшукових) дій та заходів забезпечення кримінального провадження. Зокрема аналіз відповідних статистичних даних засвідчив, що переважна більшість клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, поданих сторонами кримінального провадження до слідчих суддів, стосується надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, а найбільш розповсюдженою слідчою дією, з клопотаннями про надання дозволів на проведення якої слідчі та прокурори звертаються до слідчих суддів, є обшук.

За словами слідчих суддів, що були присутні на нараді, усім учасникам кримінального провадження подекуди бракує єдиного бачення застосування тих чи інших норм Кодексу. Одним із прикладів вони наводили розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів. Згідно КПК слідчий суддя може постановити ухвалу про обшук лише при наявності достатніх підстав, що підтверджують перебування у володінні фізичної або юридичної особи відповідних речей чи документів, в іншому випадку суддя зобов’язаний відмовити.

За результатами наради була сформована спільна точка зору на дані питання та обговорено низку заходів, які спрямовані на забезпечення конституційних прав громадян у кримінальному провадженні.

Варто зауважити, що керівництво апеляційного суду автономії продовжує добру традицію детального вивчення положень Кримінального процесуального кодексу України та активно співпрацює із представники прокуратури, підрозділів МВС та управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів в Автономній Республіці Крим задля спільного обговорення та вирішення нагальних питань щодо застосування норм КПК.