flag Судова влада України

Голова апеляційного суду взяв участь у міжнародній конференції на якій обговорили практику застосування положень КПК

04 листопада 2013, 16:44

Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук взяв участь у міжнародній науково-практичній конференції “Кримінальний процесуальний кодекс України: практика застосування та перспективи розвитку” .

Захід організований за сприяння офісу Ради Європи в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи кримінальної юстиції України» у співпраці з Адміністрацією Президента України, Національною школою суддів України за підтримки Верховного Суду України, присвячено першій річниці застосування нового Кримінального процесуального кодексу України.

До участі у конференції було запрошено представників Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, суддів Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих, апеляційних і місцевих судів, представників адвокатури, міжнародних інституцій та наукових кіл.

У вітальній промові голова Верховного Суду України Ярослав Романюк зауважив, що тема конференції має вагоме значення у світлі євроінтеграційних прагнень нашої держави. Адже Україна зобов’язалася здійснити масштабні внутрішні перетворення, зокрема провести необхідні законодавчі реформи. Він переконаний, що надзвичайно важливо забезпечити стабільну й ефективну реалізацію положень нового КПК, який уже засвідчив свою гуманістичну спрямованість та європейський підхід до застосування кримінально-процесуальних процедур.

«З прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу відбулося переосмислення підходів до кримінального провадження, переглянуто його принципи, що дало змогу реалізувати законодавчу основу для здійснення кримінального судочинства за європейським зразком» - зазначено у вітальній промові голови Верховного суду України Ярослава Романюка.

Про результати реалізації новел КПК та подальші напрями у процесі реформування кримінальної юстиції доповів Радник Президента України Андрій Портнов. Він зупинився на питаннях законотворчої роботи, зокрема щодо нововведень, передбачених законопроектом «Про прокуратуру».

Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Андрій Солодков у своєму виступі акцентував увагу присутніх на перших результатах, отриманих за період дії нової редакції КПК. Він зауважив, що вони є позитивними для українського суспільства та свідчать про гуманізацію кримінального процесу, адже його ключовими положеннями є неухильне дотримання прав людини.

Після вітальних промов організаторів та запрошених гостей, учасники заходу перейшли до сесійних засідань. Зокрема, під час роботи сесії «Загальні засади тлумачення та застосування Кримінального процесуального кодексу України» окремі аспекти забезпечення права на захист, свободу та особисту недоторканість за новим Кримінальним процесуальним кодексом України висвітлив суддя Верховного Суду України Микола Короткевич. У своїй доповіді він звернув увагу на те, що у новому Кодексі закладено механізм, згідно з яким будь-яке кримінально-процесуальне обмеження прав людини повинно відбуватися лише на підставі санкції суду.

До обговорення теми сесії долучилися також консультант Ради Європи Джеремі МакБрайд, який зупинився на проблемах застосування нового КПК та забезпечення відповідності його положень стандартам Європейського суду з прав людини, заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Міщенко, який привернув увагу присутніх до окремих аспектів реалізації принципу «законність» у кримінальному провадженні та голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко, який висвітлив тему забезпечення права на справедливий судовий розгляд.

Проблемні питання застосування нового КПК на досудовій стадії, а саме – порушення провадження, повідомлення про підозру, тримання під вартою стали темою виступу консультанта Ради Європи Еріка Сванідзе на робочій сесії конференції «Стадія досудового розслідування. Гарантії забезпечення прав учасників кримінального провадження під час досудового розслідування».

Також під час цієї сесії Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук підкреслив актуальність запровадження інституту слідчого судді в Україні та наголосив на важливості його ролі у забезпеченні дотримання прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

На сесії «Шляхи вдосконалення системи кримінальної юстиції в Україні» суддя Верховного Суду України Марина Кліменко акцентувала увагу на необхідності посилення ролі Верховного Суду України у забезпеченні однакового застосування норм законодавства України всіма судами кримінальної юрисдикції, суддя Верховного Суду України у відставці та начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України Ольга Шаповалова зупинилася на питаннях судової практики та акцентувала увагу на вдосконаленні певних кримінально-процесуальних норм, керівник відділу Представництва Європейського Союзу в Україні Александру Албу та радник з правових питань Посольства США в Україні Мері Батлер ознайомили присутніх із можливостями продовження співпраці міжнародних організацій з Україною в контексті ефективного впровадження реформ у сфері кримінальної юстиції.

Загалом у рамках трьох робочих сесій конференції учасники обговорили загальні засади тлумачення та застосування КПК, гарантії забезпечення прав учасників кримінального провадження під час досудового розслідування, роль сторін у змагальному кримінальному процесі та нові способи врегулювання кримінальних правовідносин та шляхи удосконалення кримінальної юстиції України.

Разом із головою Апеляційного суду Автономної Республіки Крим міжнародну конференцію відвідала голова Євпаторійського міського суду Антоніна Лантратова, яка поділилася своїми враженнями від участі у міжнародній науково-практичній конференції.

- Підсумовуючи результати конференції можливо зробити висновок проте, що новий КПК ефективно сприяє захисту прав свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження у кримінальному процесі, забезпечує швидке повне та неупереджене розслідування і судовий розгляд. Представники Ради Європи визначили майбутні перспективи застосування КПК у відповідності до європейських стандартів, - зауважила Антоніна Лантратова.