flag Судова влада України

Апеляційний суд Автономної Республіки Крим удосконалює механізми забезпечення єдності судової практики на теренах автономії

29 жовтня 2013, 16:00

Апеляційний суд Автономної Республіки Крим продовжує активно працювати над формуванням єдності судової практики, адже це загальновизнаний на міжнародному рівні стандарт якості судових рішень. Судові палати у цивільних справах апеляційного суду залучають нові методи та форми, аби забезпечити єдність судової практики з метою реалізації конституційного принципу рівності всіх громадян перед законом і судом. Одним із нововведень стало проведення спільних внутрішніх нарад судових палат у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, за участю керівництва суду, використовуючи інтерактивну систему відеоконференцзв’язку.

У вересні цього року у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ відбулася нарада керівництва ВССУ із заступниками голів апеляційних судів України та секретарями судових палат у цивільних справах була присвячена саме питанню дотриманню єдності судової практики. Зокрема, заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Павло Гвоздик у своїй доповіді наголосив, що значна роль у забезпеченні єдності судової практики належить апеляційним судам.

У свою чергу, керівництво суду та судової палати у цивільних справах постійно звертає увагу суддів автономії на важливість і актуальність питання щодо дотримання положень статті 360-7 Цивільного процесуального кодексу України, якою встановлено, що рішення Верховного Суду України є обов’язковим для всіх судів України.

- Наша мета дотримуватися на нашому рівні єдиних стандартів, або ж іншими словами, єдиної судової практики. Сприймаючи дану мету як місію, ми маємо направляти усю творчу енергію на благі цілі, які не роз’єднують, а навпаки об’єднують людей, - зауважив секретар судової палати у цивільних справах апеляційного суду Роман Новіков.

Продовжуючи роботу у цьому напрямі, 25 жовтня 2013 року керівництво Апеляційного суду Автономної Республіки Крим провели спільну нараду судових палат у цивільних справах апеляційного суду, на якій було обговорено практику Європейського суду з прав людини, постанови Верховного суду України та Конституційного суду України, впровадження тематичної методичної допомоги тощо.

Участь у нараді взяли заступники голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Андрій Мазниця та Валерій Сіротюк, секретар судової палати у цивільних справах Роман Новіков, судді судових палат у цивільних справах апеляційного суду. За допомогою системи відеоконференцзв’язку судді судової палати у цивільних справах частини апеляційного суду, яка розташована у місті Феодосії, мали змогу взяти участь у заході у режимі онлайн, не залишаючи своїх робочих місць.

Заступник голови апеляційного Валерій Сіротюк звернув увагу присутніх на судову практику Європейського суду з прав людини, яка безпосередньо стосується невід’ємних прав людини та доступу до правосуддя. Він зауважив, що потрібно ретельніше підходити до вивчення окремих категорій справ, з урахуванням міжнародного досвіду, з метою поліпшення ефективного захисту гарантованих прав Європейської конвенції з прав людини на національному рівні.

Учасниками наради були обговорені рішення Конституційного суду України щодо трудових спорів про оплату праці та неоднакового застосування статті 233 Кодексу законів про працю України (строки звернення до суду за вирішенням трудових спорів), про що доповіли суддя Григорій Ісаєв та суддя Тетяна Авраміді.


Суддя Роман Бондарев поінформував колег про правові висновки, викладені у Постанові Верховного суду України щодо прибережних смуг. За словами суддів судової палати у цивільних справах м. Феодосія апеляційного суду, ця тема є вкрай актуальною для їхнього регіону.

Також, суддями були висвітленні та обговорені питання що стосуються кредитних та спадкових правовідносин, права власності та процесуальні питання, викладені у судових рішеннях Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Для суддів Апеляційного суду Автономної Республіки Крим важливе значення мають наради у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Окрім того, в судових палатах у цивільних справах суду запроваджена спеціалізація суддів за тематикою застосування норм цивільного та цивільного процесуального права. З метою, перш за все, дотримання єдності судової практики та надання ефективної методичної допомоги. Між суддями було розподілено 15 тематичних напрямів: правовий режим самочинного будівництва, земельне право, трудове право, спори щодо захисту особистих немайнових прав, питання процесуального законодавства та інші.

Керівництво Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, зокрема Голова суду Валерій Чорнобук, постійно працює над удосконаленням вже існуючих форм та запровадженням нових механізмів, що сприяють забезпеченню єдності судової практики, у тому числі використовуючи новітні інформаційні технології. Апеляційний суд Автономної Республіки Крим приділяє велику увагу зростанню професійного рівня суддів автономії задля покращення ефективності роботи, наданні методичної допомоги судам нижчого рівня, а також підвищенні рівня довіри громадян до суду та якості здійснення правосуддя на теренах автономії. 

Прес-секретар апеляційного суду
Мар'яна Павловська 

Більше інформації на офіційному сайті Апеляційного суду Автономної Республіки Крим