flag Судова влада України

Слідчі судді апеляційного суду, разом із іншими фахівцями, обговорили права громадян на безкоштовну правову допомогу

21 жовтня 2013, 15:59

Слідчі судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим взяли участь у засіданні круглого столу на тему: «Права громадян на безкоштовну правову допомогу», яке було ініційоване Комітетом з антикорупційної політики, взаємодії з правоохоронними органами та захисту прав громадян Громадської ради при Раді міністрів Автономної Республіки Крим.

Від Апеляційного суду Автономної Республіки Крим участь у заході взяли секретар спеціалізованої судової палати у кримінальних справах Сергій Погребняк та слідчий суддя Костянтин Караваєв, а також начальник управління правової політики Ради міністрів АР Крим Ірина Сердюк, начальник управління з нагляду за дотриманням законів у кримінальному провадженні Прокуратури АР Крим Ігор Можайський, начальник відділення слідчого відділу Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим Костянтин Селіванов, директор Республіканського Автономної Республіки Крим центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Позняк, начальник відділу міжнародного співробітництва, правової роботи, правової освіти та правового забезпечення Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим Людмила Суздалєва та інші фахівці у цьому напрямі.

Відкрив захід голова Комітету з антикорупційної політики, взаємодії з правоохоронними органами та захисту прав громадян Громадської ради при Раді міністрів Автономної Республіки Крим Олександр Супрун.

На заході фахівцями були розглянуті основні напрями державної політики у сфері надання безоплатної правової допомоги , питання надання первинної та вторинної безоплатної правової допомоги, проблеми функціонування сфери безоплатної правової допомоги тощо.

Секретар спеціалізованої судової палати у кримінальних справ, слідчий суддя Сергій Погребняк у свій доповіді висвітлив практичне застосування вимог Європейської конвенції по правам людини при вирішенні клопотань про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою стосовно затриманих осіб.

На засіданні, було заслухано інформацію про організацію роботи щодо забезпечення прав затриманих правоохоронними органами Автономної Республіки Крим та про форми і методах контролю за забезпеченням прав затриманих за підозрою у скоєнні злочину осіб, а також практичні результати такого контролю. Про що доповів начальник управління з нагляду за дотриманням законів у кримінальному провадженні Прокуратури АР Крим Ігор Можайський.

Окрім того, під час роботи круглого столу було обговорено роботу юридичних клінік і громадських приймальних по наданню безкоштовної юридичної допомоги, організація органами виконавчої влади автономії у цьому напрямі, динаміка розвитку системи безкоштовної вторичної правової допомоги і проблем забезпечення затриманим особам право на захист, порядок її надання тощо.

За підсумками засідання учасниками круглого столу були прийняті необхідні рекомендації Прокуратурі АР Крим , слідчим підрозділам ГУ МВС України в АР Крим, ГУ СБУ в АР Крим та Головного управління Міндоходов в АР Крим, а також слідчим суддям і судам Автономної Республіки Крим. Зокрема у проекті Резолюції засідання круглого столу у частині щодо рекомендацій слідчим суддям йшлося проте, що при розгляді подань слідчим органам про обрання у відношенні підозрюваних осіб міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а також скарг на незаконність утримання, слід звертати увагу га виконання органами, що здійснюють затримання, вимог ч.4 та с.5 ст. 213 КПК України. 

Прес-секретар апеляційного суду
Мар'яна Павловська 

Більше інформації на офіційному сайті Апеляційного суду Автономної Республіки Крим