flag Судова влада України

Керівництво апеляційного суду та місцевих судів автономії обговорили актуальні питання щодо повноважень голови суду

16 жовтня 2013, 15:58

11 жовтня 2013 року відбулася нарада із головами місцевих загальних судів автономії, у рамках щомісячного навчання законодавства, за участю голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

Участь у заході взяли Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, заступники голови апеляційного суду Андрій Мазниця та Валерій Сіротюк, секретар судової палати у цивільних справах Роман Новіков та секретар судової палати у кримінальних справах Юрій Трясун, а також керівники місцевих загальних судів автономії.

Голова апеляційного інстанції відкрив захід щодо спільного вивчення та обговорення окремих норм чинного законодавства, а також зауважив, що в процесі співпраці виникає немало тем для спільного обговорення.

Нагадаємо, 6 вересня 2013 року в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбулася нарада керівництва апеляційного суд з головами судів першої інстанції, на якій було запроваджено семінари щодо вивчення законодавства, на якому доповідачами виступатимуть самі голови судів. На заході було вирішено, що темою наступного семінару стане «Повноваження голови місцевого загального суду».

Першою із доповіддю на задану тему виступила голова Красноперекопського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим Олена Халдєєва. У своєму виступі, вона зазначила теоретичні аспекти даного питання, були наведені конкретні посилання на законодавчі норми та наведено прикладу із роботи очолюваного суду. Проект наказу щодо розподілу обов’язків представив голова Джанкойського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим Едуард Пікула. За його слова, у роботі над підготовкою проекту наказу була також вивчена законодавча база та проаналізовано практику інших судів щодо даного питання.

До виступів обох доповідачів в учасників заходів виникло чимало запитань. Зокрема, голова Керчинського міського суду Автономної Республіки Крим Олександр Цветков вказав на деякі розбіжності із чинним законодавством.

У свою чергу, Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, також, вніс свої зауваження, які стосувалися виступів обох доповідачів, та закликав усіх керівників неухильно слідувати Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Окрім того, учасники заходу обговорили актуальні питання, що стосуються здійснення правосуддя, а також новий проект закону «Про прокуратуру» та зміни, що планують внести до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Голова апеляційного суду закликав представників першої інстанції радитися із суддями-кураторами, а також зауважив, що планується впровадження щодо тематичного кураторства. Згідно такого кураторства окремо визначені судді будуть детально вивчати законодавство, судову практику, вивчення інформаційних листів тощо.

Окрім того, Валерій Чорнобук зауважив, що до кінця року він особисто відвідає усі 24 місцеві загальні суди автономії, як це було ним задекларовано на підведенні підсумків за рік. Наразі голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим із робочим візитом відвідав 11 судів першої інстанції автономії.

Темою наступного навчання голів місцевих загальних судів автономії, яке відбудеться за місяць, було обрано «Актуальні питання здійснення кримінального провадження на підставі угод». 

Прес-секретар апеляційного суду
Мар'яна Павловська 

Більше інформації на офіційному сайті Апеляційного суду Автономної Республіки Крим