flag Судова влада України

Суддя Верховного суду України відвідала Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

15 жовтня 2013, 15:58

11 жовтня 2013 року відбулася зустріч судді Верховного суду України Лілії Григор’євої із суддями апеляційного суду, за участю Голови суду Валерія Чорнобука та заступника голови суду Валерія Сіротюка.

Суддя Верховного суду України Лілія Григор’єва напередодні відвідала черговий з’їзд Міжнародної асоціації суддів, на якому представляла доповідь щодо досвіду України у сфері права та правосуддя.

Суддя ВСУ поділилася із суддями Апеляційного суду Автономної Республіки Крим враженнями від роботи міжнародного з’їзду суддів. Вона зауважила, що під час засідань делегати, крім інших питань, обговорили ініціативи Глави нашої держави щодо продовження реформування судової системи України. Пропозиції Адміністрації Президента України, як наголошувалося, підтримують не лише вітчизняні науковці та практики, а й міжнародна спільнота, про що свідчить позитивна оцінка цих ініціатив Венеціанською комісією.

Нагадаємо, нинішнього року Міжнародна асоціація суддів відзначає 60-ту річницю з дня свого заснування. Урочиста подія збіглася у часі з 56-им з’їздом цієї організації, який за рішенням більшості делегатів проводився саме в Україні.

Лілія Григор’єва під час зустрічі із кримськими суддями розповіла про нові тенденції у рішеннях найвищого судового органу, роботу Науково-консультативної рада при Верховному Суді України та Пленуму Верховного суду України тощо. Зокрема, суддів апеляційного суду цікавила позиція Верховного суду України щодо окремих правових випадків, до прикладу прибережна захисна смуга. Окремо суддя Верховного суд України зупинилася на судовій практиці розгляду цивільних справ, що виникають з кредитних правовідносин.

Окрім того, суддя Верховного суду України позитивно оцінила ініціативу керівництва суду, зокрема заступника голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія Сіротюка та секретаря судової палати у цивільних справах апеляційного суду Романа Новікова, щодо створення систематизованого збірника, який містив висновки Верховного Суду України, викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 355 ЦПК України, за 2010 — перше півріччя 2013 р. Збірник був створений з метою дотримання єдиної судової практики, який забезпечить досягнення єдності судової практики на теренах автономії. Екземпляр даного методичного збірника було презентовано судді ВСУ Лілії Григор’євій.

"Чим менше судових помилок буде допущено, тим вищий буде рівень довіри до судової системи. Адже довіра населення ґрунтується на тому, наскільки законні та справедливі рішення виносяться", - зауважила суддя Верховного суду України

На завершення, керівництво суду подякувало почесній гості та висловило сподівання, що подібні зустрічі у подальшому стануть доброю традицією. 

Прес-секретар апеляційного суду
Мар'яна Павловська 

Більше інформації на офіційному сайті Апеляційного суду Автономної Республіки Крим