flag Судова влада України

В Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбулася нарада щодо надсилання судових повісток у вигляді SMS-повідомлень

09 жовтня 2013, 15:56

В Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбулася оперативна нарада із керівниками апаратів місцевих загальних судів (за участю керівництва апеляційного суду) щодо запровадження послуги надсилання СМС-повідомлення учасникам процесу та застосування системи відеоконферензв’язку у роботі суду.

Участь у заході взяли заступники голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Андрій Мазниця та Валерій Сіротюк, секретар спеціалізованої судової палати у кримінальних справах Сергій Погребняк, секретар судової палати у цивільних справах Роман Новіков, секретар судової палати у кримінальних справах Юрій Трясун, виконуючий обов’язки керівника апарату апеляційного суду Євгенія П’ятниковська, керівники апаратів місцевих загальних судів автономії, а також працівники апарату апеляційного суду.

Заступник голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим акцентував увагу присутніх на впровадженні з 1 жовтня в усіх судах загальної юрисдикції послуги надсилання СМС-повідомлення учасникам процесу. Він довів до відома суддів нормативне регулювання даної послуги та зауважив, що апеляційним судом були розроблені відповідні пам’ятки із роз’ясненнями прав та обов’язків учасників судового розгляду цивільного та кримінального провадження.

Судові повістки про виклик до суду надсилаються учаснику процесу у вигляді СМС-повідомлення на вказаний у заявці номер мобільного телефону. Формування тексту, облік та надсилання здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду. Для отримання тексту судової повістки в електронній формі за допомогою SMS-повідомлення учаснику судового процесу потрібно подати до суду відповідну заявку, текст якої розміщений на офіційному сайті Державної судової адміністрації України та Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

У свою чергу, керівники апаратів місцевих загальних судів автономії відзвітували про виконання наказу Державної судової адміністрації України № 119 від 20 вересня 2013 року «Про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження ) у місцевих та апеляційних загальних судах» на даному етапі та поділилися першим досвідом запровадження даної процедури. Зокрема, було відмічено, що наразі жодних правових заперечень з боку громадян до судів не надходило.

Вже наступного тижня в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим представники першої інстанції на нараді з цього ж питання звітуватимуть перед керівництвом апеляційного суду про кількість судових справ, у яких було застосовану процедуру надсилання СМС-повідомлення учасникам процесу. Про це учасникам наради повідомив заступник голови апеляційного суду Андрій Мазниця.

Усім учасникам заходу був наданий пакет документів для використання у подальшій роботі, який містив: наказу ДСА України № 73 від 01 червня 2013 року «Про реалізацію пілотного проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження)»; зразок заявки на отримання судових повісток, повідомлень в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення; пам’ятку про права та обов'язки особи (потерпілого), яка бере участь у судовому розгляді, передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України; пам’ятку про права та обов’язки осіб, що беруть участь у цивільній справі. 

Прес-секретар апеляційного суду
Мар'яна Павловська 

Більше інформації на офіційному сайті Апеляційного суду Автономної Республіки Крим