flag Судова влада України

Судді апеляційного суду взяли участь у семінарі ОБСЄ щодо єдності судової практики в Україні

07 жовтня 2013, 15:54

4 жовтня 2013 року судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим взяли участь у методологічному семінарі «Роль конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та рішень Європейського суду з прав людини у формуванні єдності судової практики в Україні», який проходив у рамках проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні "Сприяння утвердженню принципу верховенства права та прав людини в законодавчій практиці України" у місті Феодосія.

У заході взяли участь член-кореспондент Національної Академії правових наук України, суддя Європейського суду з прав людини Станіслав Шевчук, заслужений юрист України, суддя Верховного суду України Василь Гуменюк, суддя Верховного суду України Богдан Пошва, кандидат юридичних наук, голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, Віце-президент Спілки адвокатів України Павло Луцюк, голова секції адвокатів та практикуючих правників Асоціації правників України Дмитро Кухнюк, а також судді апеляційного та місцевих загальних судів автономії.

Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук відкрив семінар. У вітальній промові він акцентував увагу присутніх на проведенні судової реформи в Україні, ініціатором якої був Президент України Віктор Янукович, та відзначив позитивні зміни у судовій владі, які відбулися за час її проведення.

- За час судової реформи судова система зазнала суттєвих змін. Так, змінено порядок обрання та призначення суддів, зміцнене суддівське самоврядування тощо. Прийнято та вже застосовується на практиці Кримінальний процесуальний кодекс України, суть якого полягає у гуманізації та демократизації кримінального процесу. Новий КПК суттєво наблизив кримінальне судочинство України до європейських стандартів, - зауважив голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

Пі час семінару були обговорені питання: необхідності узгодженості рішень національних судів з практикою Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ); роль і місце Конвенції про захист прав людини і основних свобод, а також практики ЄСПЛ при розгляді цивільних та кримінальних справ; ефективний захист прав та інтересів учасників судового процесу з врахуванням практики ЄСПЛ.

У своїй доповіді суддя Європейського суду з прав людини Станіслав Шевчук детально зупинився на практиці Європейського суду з прав людини та необхідності узгодження національної судової практики. Доповідь судді Верховного суду України Василя Гуменюка стосувалася ролі та місця Конвенції та практики Євросуду при ухваленні рішень у цивільних справах, натомість окремі питання застосування практики ЄСПЛ у кримінальному провадженні висвітлив суддя Верховного суду України Богдан Пошва.

Про урахування практики Європейського суду з прав людини у адвокатській діяльності, зокрема, питання ефективності та перспективи вдосконалення доповів Віце-президент Спілки адвокатів України Павло Луцюк.

Загалом, учасники залишилися задоволені роботою семінару та відзначили корисність подібних заходів у професійній діяльності. Зокрема, секретар судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, частина якого розташована у місті Феодосія, Віктор Неклеса зауважив, що подібні заходи варто проводи періодично та рідше ніж раз на місяць.

- Щиро зичимо організаторам та учасникам семінару наснаги та успіхів у справдженні надзвичайно важливої і потрібної суспільної місії, збільшення наукових публікацій, присвячених впровадженню принципу верховенства права та прав людини в законодавчій практиці України, - поділився враженнями суддя Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Віктор Неклеса.

Прес-секретар апеляційного суду
Мар'яна Павловська 

Більше інформації на офіційному сайті Апеляційного суду Автономної Республіки Крим