flag Судова влада України

В апеляційному суді обговорили питання реалізації принципу змагальності у кримінальному процесі, за участю міжнародних експерті

19 вересня 2013, 16:06

На сучасному етапі Україна проходить шлях вдосконалення моделі національного судочинства, що є одним із чинників інтеграції нашої країни в європейський правовий простір. У межах професійної реалізації у практичній діяльності норм КПК та за сприяння представників міжнародних інституцій в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбувся семінар із питань застосування принципів змагальності у кримінальному процесі.

17 та 18 вересня на базі Апеляційного суду Автономної Республіки Крим відбувся семінар для суддів загальних судів України на тему «Практичні питання реалізації принципу змагальності у кримінальному процесі». Організаторами проекту виступили Рада Європи та Національна школа суддів України у співпраці з Центром суддівських студій в рамках проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» за фінансової підтримки Уряду Данії.

Участь у заході взяли начальник Відділу підготовки суддів та працівників апарату судів НШСУ, суддя Верховного суду України у відставці Ольга Шаповалова, менеджер проекту «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» Кетеван Цхомелідзе, консультант Ради Європи, професор Лорена Бахмаєр Вінтер, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталія Марчук, виконуючий обов’язки голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Андрій Мазниця, директор Центру суддівських студій Наталія Верещінська, директор Кримського юридичного інституту Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» Наталія Гуторова, а також судді загальних судів.

Відкриваючи захід, із вітальним словом до учасників семінару звернулися начальник Відділу підготовки суддів та працівників апарату судів НШСУ Ольга Шаповалова та менеджер проекту «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» Кетеван Цхомелідзе.

Зокрема, суддя Верховного суду України у відставці Ольга Шаповалова зазначила, що 16 років своєї трудової діяльності вона провела саме у Апеляційному суді Автономної Республіки Крим, а тому рада нагоді співпрацювати із апеляційним судом на міжнародному рівні.

У свою чергу виконуючий обов’язки голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Андрій Мазниця акцентував увагу присутніх на тому, що ефективній реалізації положень Кримінального процесуального кодексу України сприятимуть не лише вітчизняні експерти та науковці, а й представники міжнародної спільноти. Адже важко переоцінити важливість накопиченого ними впродовж багатьох років досвіду застосування положень процесуального закону, які для вітчизняної практики є новими.

- - Прийняття Верховною Радою України 13 квітня 2012 року нового кримінального процесуального закону України стало однією зі знакових подій у реформуванні кримінальної юстиції. У зв’язку із цим відбулися важливі зміни у побудові моделі кримінального, адже у Кодексі декларується створення рівних можливостей для кожної зі сторін у кримінальному процесі та реальне впровадження у кримінальне судочинство принципу змагальності, - зауважив у своєму виступі Андрій Мазниця.

У своєму виступі директор Центру суддівських студій Наталія Верещінська наголосила на окремих порушеннях, які виникають під час застосування КПК та закликала учасників семінару стояти на сторожі того духу та змісту, який був закладений авторами Кодексу.

У перший день сесійних занять учасники семінару розглянули питання щодо сутності принципу змагальності, його реалізації під час досудового розслідування та розгляду справи в суді першої інстанції, а також правила доказування у змагальному процесі.

Детальніше про принципи змагальності та його місце серед загальних засад кримінального провадження зупинилася консультант Ради Європи професор Лорена Бахмаєр Вінтер. З цього ж питання виступила і суддя у відставці Верховного суду України Ольга Шаповалова. Зокрема, у доповіді йшлося, що забезпечити змагальність та процесуальну рівність сторін у кримінальному провадженні можливо завдяки створенню рівних можливостей для кожної із сторін у процесі, а також реального впровадження у кримінальне судочинство принципу змагальності, за якого результат розгляду судом конкретного випадку притягнення особи до кримінальної відповідальності залежатиме виключно від обґрунтованості позиції сторін.

Роль слідчого судді у забезпеченні принципу змагальності та його реалізації під час досудового розслідування у своїх доповідях детально висвітлили консультант Ради Європи, адвокат Віталій Касько та суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталія Марчук.

В останній день дводенного семінару учасники заходу розглянули питання щодо ролі сторони захисту та принципів змагального процесу, апеляційного розгляду справи та меж застосування принципу, які були висвітлені у доповідях Віталія Касько та Наталії Марчук.

На завершення заходу було заплановано загальну дискусії та підведення підсумків роботи семінару за участю міжнародних та вітчизняних експертів.

Прес-секретар апеляційного суду
Мар'яна Павловська