flag Судова влада України

У Сімферополі урочисто відкрили Кримське регіональне відділення Національної школи суддів України

10 вересня 2013, 10:44

9 вересня 2013 року відбулося урочисте відкриття Кримського регіонального відділення Національної школи суддів України, яке сприятиме забезпеченню організації і проведення підготовки, періодичного навчання з метою підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату загальних судів автономії.

Участь у заході взяли Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Автономній Республіці Крим Марина Трошина, начальник Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим Сергій Коровченко, директор Кримського юридичного інституту Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» Наталія Гуторова, виконуючий обовязки заступника директора Кримського інституту права Національного університету "Одеська юридична академія» Сергій Герасимовський, голови місцевих загальних судів та інші.

Очолила Кримське регіональне відділення суддя у відставці та заслужений юрист Автономної Республіки Крим Раїса Чумаченко. Відкриваючи захід, вона відзначила важливість відкриття кримського відділення для слухачів автономії.

- - Відкриття регіонального відділення засвідчило, що навчання прийшло ближче до слухача. У нашому філіалі займатимуться судді та працівники апарату суду загальної юрисдикції. Спеціально для них готуватимуть навчальні програми, відповідно до займаних посад, - розповіла Раїса Чумаченко.

За її словами Кримське відділення стало восьмим у структурі НШС України, яка до цього часу здійснювала свою діяльність через регіональні відділення у Дніпропетровську, Донецьку, Львові, Одесі, Севастополі, Чернівцях та Харкові.

Активну участь у створенні регіонального відділення взяв голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, кандидат юридичних наук Валерій Чорнобук. За його словами, неможливо переоцінити важливість відкриття філіалу, адже освіта, самоосвіта та постійна вивчення законодавства сприяють зміцненню авторитету правосуддя.

- - Укріплення авторитету судової влади є однієї із цілей судової реформи. Що проводиться по ініціативі Президента України. Авторитет судової влади, в першу чергу, залежить від неупереджених рішень. Прийняття таких рішень можливе лише за умови, якщо суддя знає законодавство та судову практику у відповідній категорії справ. Не варто, також, забувати, що за кожним рішення знаходяться долі конкретних людей, а від знання закону та вміння його застосовувати залежатиме правильність вирішення судового спору, - зауважив у своїй промові голова Апеляційного суду автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук.

Окрім того, голова апеляційного суду проявив особисту ініціативу у проведенні лекції для слухачів Кримського регіонального відділення НШС України. Цю ініціативу підтримали заступники голови суду, секретарі судових палат та судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим. Таким чином викладання в Кримському регіональному відділенні стане престижним.

Начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Автономній Республіці Крим Марина Трошина зауважила, що відкриттю філіалу передувала довготривала робота. На її переконання, створення Кримського регіонального відділення Національної школи суддів України дозволить повною мірою реалізувати накопичений досвід Апеляційного суду Автономної Республіки Крим та територіального управління Державної судової адміністрації України в Автономній Республіці Крим з підготовки методичних рекомендацій, аналізів і роз'яснень.

- Відкриття відділення створить можливість поєднати теоретичні знання та практичні навички, об'єднати в єдину систему навчання суддів та працівників апарату судів, що проводяться Національною школою суддів, Апеляційним судом АРК і територіальним управлінням, - зауважила Начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Автономній Республіці Крим Марина Трошина.

У свою чергу, начальник Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим Сергій Коровченко зауважив, що юстиція готова до взаємодії та плідної співпраці.

Наразі у регіональному відділенні розпочалася навчальна програма щодо підготовки суддів місцевих загальних судів Автономної Республіки Крим, призначених на посаду судді вперше (1-2 рік роботи). Близько 30 лекторів до складу яких входять керівництво та судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, голови місцевих загальних судів автономії, а також викладачі Кримського юридичного інституту Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» протягом двох тижнів працюватимуть над актуальними питаннями європейського та вітчизняного судочинства.

Нагадаємо, Кримське регіональне відділення було утворено ще в липні цього року, на підставі наказу т.в.о. ректора Національної школи суддів України Наталії Шукліної. Відділення здійснюватиме організацію та підготовку навчальних заходів із слухачами НШСУ у м. Сімферополі та у Центрі суддівської підготовки Національної школи суддів України на базі Державного підприємства «Санаторно-курортний лікувальний центр «Феміда»».



Прес-секретар апеляційного суду
Мар'яна Павловська