flag Судова влада України

Апеляційний суд Автономної Республіки Крим підсумував роботу за перше півріччя 2013 року

23 липня 2013, 16:56

Важливим аспектом діяльності кожного суду, зокрема Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, є підведення підсумків здійснення правосуддя. Адже щоденно суддівський корпус та працівники апарату суду докладають максимум зусиль задля досягнення високих результатів у здійсненні правосуддя в ім’я верховенства права та справедливості.   

            У п’ятницю, 19 липня, в Апеляційному суді Автономної  Республіки Крим  відбулася нарада, під керівництвом Голови суду Валерія Чорнобука,  на якій було обговорено  підсумки  здійснення судочинства апеляційним судом за перше півріччя 2013 року.

            Захід відвідала, на особисте запрошення Голови суду, Голова Ради суддів загальних судів Інна Отрош.  За її словами, вона вперше бере участь у подібному заході. Окрім того участь у нараді взяли суддя-куратор Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Галина Юровська,голова  Апеляційного суду Запорізької області  Віктор Городовенко, голова Апеляційного суду Чернівецької  області Микола Олійник,  заступники голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Віктор Скляров та Валерій Сіротюк,  керівники місцевих загальних судів автономії, керівники правоохоронних органів, а також судді  та керівник апарату апеляційного суду.

    Відкрив захід  Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук. У своїй промові він зауважив, що за звітний період у суді:  зменшено навантаження на суддю, покращились умови праці, закінчено укоплекутвання професійного суддівського корпусу суду, з’явилась тенденція до покращенню ситуації  щодо оперативності та розумності строків розгляду справ, а також покращена якість здійснення правосуддя.

-      Робота суддею Апеляційного суду Автономної Республіки Крим  стала почесною та  престижною, - зауважив у своєму виступі Голова суду Валерій Чорнобук. - Повне укомплектування суддівського корпусу апеляційного суду значно зменшило навантаження на суддю, що, у свою чергу, надало можливість суддям більше займатися самонавчанням та надавати методичну допомогу у застосуванні законодавства   місцевим судам автономії.

Судді-куратори апеляційного суду систематично виїжджали до місцевих судів, які курують,  з метою надання методичної допомоги у застосуванні законодавства, зокрема, в питаннях своєчасного та якісного розгляду цивільних,  кримінальних та  справ про адміністративні правопорушення. Голова суду, у звітний період,  особисто відвідав 9 місцевих судів автономії. За його словами, у результаті зазначених поїздок, було виявлено порушення законодавства суддями, у зв’язку із чим Валерій Чорнобук неодноразово звертався до ВККС.

-      Я планую до кінця року з робочим візитом відвідати усі місцеві суди автономії та, в  першу чергу, приділити увагу судам, де вакантною залишається посада голови, - зауважив Валерій Чорнобук.

Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим звернув увагу присутніх на розроблені діаграми  статистичних показників, які були створені під час здійснення контролю ведення та аналізу судової статистики. Голова суду, зауважив, що усі бажаючі зможуть ознайомитися зі змістом діаграм, адже вони будуть розміщені на офіційному сайті суду. Окрім того, він запропонував керівникам місцевих загальних судів запровадити подібну практику під час підведення підсумків.

            Окрім того, за словами Валерія Чорнобука, продовжується насичена робота із вивчення та застосування положень Кримінального процесуального кодексу України, завдяки якій судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим  гідно та професійно виконали свої обов’язки. Судді  застосовували положення Кодексу, не допустивши коллапсу та систематичних порушень його норм.

            Детальніше про актуальні питання судової практики у своїх доповідях зазначили заступники голови суду Віктор Скляров та Валерій Сіротюк, окреслюючи результати діяльності судових палат за відповідними напрямками. Заступники Голови суду ознайомили із аналізом судової статистики, станом вивчення та узагальнення судової практики.

За словами заступника Голови апеляційного суду  Валерія Сіротюка, у провадженні судових палат у цивільних справах  у першому півріччі 2013 року, разом із залишком за минулий  рік  знаходилось 5 645 справ, що на 10,8% менше  ніж у першому півріччі 2012 року. Окрім того, він зауважив, що прослідковується  позитивна динаміка руху цивільних справ  щодо зменшення залишків  у 4,5 рази. На думку Валерія Сіротюка, це сталося  не без методичної участі суддів – кураторів і без втручання в процесуальну діяльність.

-      Всі ми маємо розуміння тих високих цілей, яким ми  призвані  служити, оскільки на суддів покладається обов’язок приймати кінцеве рішення щодо найважливіших питань життєдіяльності людини, - зауважив заступник голови Валерій Сіротюк.

 

            Заступник голови суду Віктор Скляров навів статистичні дані,  згідно яких на розгляді двох судових палат у кримінальних справах апеляційного суду у першому півріччі 2013 року перебувало 1431 справ та матеріалів кримінального провадження (у Сімферополі - 1207, у Феодосії – 224). Із них за апеляціями на вироки місцевих судів  946, що майже на 12 відсотків менше ніж у аналогічному звітному періоді 2012 року.

            Окрім того Віктор Скляров повідомив, що стан додержання місцевими судами автономії та апеляційним судом АР Крим вимог міжнародного та національного законодавства щодо якості і своєчасного розгляду кримінальних справ знаходиться на постійному контролі голів місцевих судів, голови апеляційного суду та його заступника.

-      Враховуючи дієвість вищезазначених заходів, апеляційний суд і надалі буде приділяти достатньо уваги підвищенню якості розгляду справ кримінальної юрисдикції місцевими судами та Апеляційним судом Автономної Республіки Крим,  а також підвищенню якості надання методичної допомоги місцевим судам, вивченню причин скасування та зміни судових рішень Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ, вжиттю заходів щодо усуненню причин, які сприяють виникненню судових помилок, - зауважив у своєму виступі заступник голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Віктор Скляров.

            У своєму виступі голова Апеляційного суду Запорізької області  Віктор Городовенко, який був запрошений як гість,  підкреслив важливість правильної організації підведення підсумків діяльності суду, що надає можливість чітко визначити результати роботи, досягнення та визначити план роботи на майбутнє.

-      Ми знаходимось у стані здорової конкуренції і намагаємось переймати позитивний досвід, - зауважив Віктор Городовенко.

            Окрім того, очільник Апеляційного суду Запорізької області  відзначив роботу офіційного сайту Апеляційного суду Автономної Республіки Крим. За його словами, веб-ресурс   дає змогу оцінити дяльність, ефективність та доступність апеляційного суду, що сприятиме  підвищенню довіри до правосуддя з боку громадян. 

            Також, ефективну роботу офіційного сайту Апеляційного суду Автономної Республіки Крим високо оцінила голова Ради суддів загальних судів Інна Отрош, назвавши його взірцем. Користуючись нагодою Голова Ради суддів загальних судів подякувала суддям автономії та звернення, які сприяють покращенню роботі судів під час здійснення правосуддя. Зокрема, вона подякувала суддівському корпусу Первомайського районного суду за звернення з приводу структуризації веб-сайту.

            Окрім того, Інна Отрош зауважила, що у РСЗС не зафіксовано звернень, у яких громадяни скаржаться на поведінку суддів  автономії та працівників апарату суду з моральної точки зору, на відмінну від інших українських судів.  Однак наголосила на важливості дотримання строків у видачі судових рішень  та виконавчих листів, а також  вічливого ставлення до громадян.

Під час наради судді  мали змогу  підсумувати та проаналізувати роботу апеляційного суду  за рік та визначити основні напрями діяльності на 2013 рік.

-      Сподіваюсь, що зусилля мої  та колективу, який я очолюю, будуть спільними та стануть запорукою успіху. Ми пам’ятаємо, що головним показником якості нашої праці - є довіра громадян до суду, яка може бути досягнута лише законними рішеннями та якістю роботи судового апарату.  Жодні статистичні данні та якісні показники нам цього не замінять, - підсумував роботу нараду Голова суду Валерій Чорнобук.     

 

 

Прес-секретар  суду Мар'яна Павловська