flag Судова влада України

У Севастополі відбувся семінар з питань самочинного будівництва, за участю суддів та провідних науковців

02 липня 2013, 17:43

У  четвер, 27 червня 2013, за ініціативою Союзу юристів України, відбувся семінар  на тему «Актуальні проблеми застосування судами статті 376 Цивільного Кодексу України», за участю провідних науковців у галузі права, суддів ВССУ та  керівників апеляційних судів автономії.  Захід було проведено на базі Севастопольського апеляційного господарського суду.

            Як відомо, Крим та місто Севастополь  - є складним регіоном, з точки зору відповідних категорії справ. Зокрема, це стосується правової проблематики питань самочинного будівництва, визнання права власності, його знесення та захисту прав інших осіб. За словами організатора заходу  голови Севастопольської міської територіальної організації Союзу юристів України Сергія Запорожця, правова спільнота автономії не залишається  байдужою до цього питання, саме тому обговорення під час семінару стосувалося саме цих аспектів правозастосування. 

-           Голова Союзу юристів України, президент всесвітньої організації юристів Валерій Євдокимов запропонував Севастопольської організації провести науково-практичний семінар з актуальної для Севастополя та АРК темі. Виконком нашої організації звернувся до голів судів і отримав повну підтримку, -  зауважив Сергій Запорожець.

            Участь  у заході взяли  суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ,  доктори юридичних наук, а саме  директор Кримського юридичного інституту  Національного університету  "Юридична академія  України імені Ярослава Мудрого» Наталія Гуторова,  голова  Севастопольського  апеляційного господарського суду Володимир Коваль та керівник юридичного факультету Харківського національного педагогічного  університету  імені Г. С. Сковороди професор Віктор Процевський.  Окрім того,  учасниками заходу були кандидати  юридичних наук  голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим  Валерій Чорнобук, голова Апеляційного суду міста Севастополя Станіслав Погребняк, голова Севастопольського апеляційного адміністративного суду Юрій Шеренін, доцент кафедри Кримського юридичного інституту Андрій Реуцький, секретар судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Роман Новіков, а також судді, адвокати, фахівці юридичної галузі.

            Секретар судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим відзначив  вдалий формат заходу, щодо спільної зустрічі судів усіх юрисдикцій. Роман Васильович переконаний, що  обговорювати подібні питання потрібно систематично і саме спільно, із урахуванням судової практики як загальних, так і  адміністративних та  господарських судів, з метою досягнення єдиної судової практики. Зокрема, це стосується  і питань підсудності,  і питаннь кредитних та земельних правовідносин,  і питаннь  самочинного будівництва.

-          На сьогоднішній день дуже важливим має бути  ретельне осмислювання та вивчення практики судів адміністративної та господарської юрисдикції.Вважаю, що судді загальних судів повинні вивчати  практику не лише судів загальної юрисдикції,  але й практику та  постанови пленумів Вищого господарського суду  та Вищого адміністративного суду, на ґрунті Постанов Верховного суду України в порядку глави 3 розділу V Цивільного процесуального кодексу України, -   розповів секретар судової палати у цивільних справах апеляційного суду.

            Окрім того, Роман Новіков також  зауважив, що   Апеляційний суд  Автономної Республіки Крим вже тривалий час працює, зокрема над цим питанням. Так, ще у 2009 році керівництво суду відмітило негативні тенденції у застосуванні місцевими загальними  судами положень статті 376 ЦПК України. У результаті відповідної  роботи,  у співпраці із Республіканським комітетом Автономної Республіки Крим з будівництва та архітектури (колишнє Міністерство будівельної політики та архітектури),  було створено  узагальнення щодо розгляду справ, пов’язаних із застосуванням ст. 376 ЦПК України.  Окрім того,  у свій час пропозиції були направлені до Верховного суду України та будуть надіслані до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

            Під час семінару обговорювалися Постанова Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Зокрема, доповідач окреслив позицію Вищого спеціалізованого суду що стосується правової проблематики самочинного будівництва

-          Постанови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ дають чітке розуміння позиції суду  з цього приводу та скеровують діяльність відповідних судів у русло єдиного правильного застосування норм матеріального та процесуального права.  Адже, у подальшому це допоможе уникнути помилок та покращити рівень здійснення правосуддя, - зауважив голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук.

            Даний семінар проводився з метою підвищення кваліфікації для юристів,  відповідно до рішення Ради Адвокатів України НААУ від 16.02.2013г. За словами організаторів заходу,  подібні заходи у Севастополі відбулися вперше.  Однак, враховуючи високий рівень проведення заходу  та позитивні відгуки учасників,  семінари стануть систематичними.

-          Сподіваюся, що проведення даного заходу стане першим кроком у консолідації юридичної громадськості у справі поглиблення, розширення і оновлення професійних умінь і навичок юристів, придбання додаткових знань, забезпечення достатньої інформації про зміни у чинному законодавстві та практиці його застосування, - підсумував голова Севастопольської міської територіальної організації Союзу юристів України Сергій Запорожець.