flag Судова влада України

Заступник голови суду взяв у часть у міжнародній конференції щодо захисту прав людини органами конституційної юрисдикції

20 червня 2013, 09:15

Заступник голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим  Андрій Мазниця взяв участь у міжнародній конференції „Питання захисту прав людини і громадянина органами конституційної юрисдикції у сучасних умовах“, яка присвячена 17-й річниці Конституції України.

            Оргінізатором заходу виступив Конституційний Суд України за підтримки Президента України Віктора Януковича спільно з Європейською Комісією «За демократію через право» (Венеціанська комісія), Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва та Координатором проектів ОБСЄ в Україні.

У колонній залі Ялтинського театру ім. А.П.Чехова зібралися Голова Конституційного суду України Анатолій Головін, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Мадіна Джарбусінова, заступник директора Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Штефан Хюльсхьорстер, заступник Голови Ради міністрів АРК Георгій Псарьов,голови конституційних судів низки країн Європи, судді та провідні фахівці у сфері конституційного права, а також вітчизняні та зарубіжні експерти з 17 держав, серед яких Німеччина, Македонія, Польща, Угорщина, Словаччина, Туреччина, Чорногорія та інші.

            Вітальні звернення до учасників форуму надіслали Президент України Віктор Янукович і Голова Верховної Ради України Володимир Рибак.

            У перший день роботи форуму основними темами обговорення стали питання конституціоналізації соціальної поведінки людей і влади в правовій державі, а також сфера захисту прав людини конституційними судами.

Про важливість проведення подібних заходів зауважив заступник голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Андрій Мазниця. Він переконаний, що від подібних обговорень на такому високому рівні залежить залежить вирішення багатьох питань на практиці, зокрема що стосуються забезпечення прав людини у кримінальному провадженні.

-         Відбулося цікаве обговорення актуальних питань конституційної юрисдикції, які є спільними для усіх країн.  Окрім того, питання які піднімалися під час конференції мають і прикладне значення, адже вони задають магістральний напрямок  в багатьох питаннях кримінально-правового характеру, зокрема що стосується запобіжних заходів, - зауважив заступник голови суду Андрій Мазниця.

            Під час пленарних засідань, зарубіжні експерти  представили низку доповідей на злободенні теми захисту прав і свобод людини органами конституційної юрисдикції та висловили свої погляди на роль конституційного судочинства в європейському конституціоналізмі, проблеми гарантування захисту прав людини конституційними судами та компетенції конституційних судів під час розгляду справ за зверненнями фізичних і юридичних осіб щодо порушення основних прав і свобод. Окрім того, учасникми заходу було  проаналізовано і практичний досвід конституційного контролю у сфері захисту прав та свобод людини і громадянина, накопичений країнами-учасницями форуму.

            За підсумками роботи всі матеріали конференції планується видати в окремій збірці українською, російською і англійською мовами.