flag Судова влада України

Суддя у відставці Ольга Тіщенко: «За кожною справою – людські долі»

17 червня 2013, 09:34

Діяльність судді залишається однією з найважчих, відповідальних і небезпечних професій у світі. Це людина, яка вирішує людські долі, саме за ним залишається останнє слово за винність або невинність людини. У кожного судді свій шлях у професію, своя власна історія. Про те, як стають суддями і про свій особистий досвід, розповіла суддя у відставці Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Ольга Тішенко.

В дитинстві, майбутній суддя Ольга Іванівна Тіщенко,  навіть і не мріяла про те, що пов’яже свою долю із професією яка відстоюватиме верховенство права та справедливість.  В ранньому віці дівчинка уявляла себе педагогом:  «У сімї нас було троє. Ми ще навіть до школи не ходили, а вже вдавали із себе вчителів», - пригадує Ольга Тіщенко.  Однак доля підготувала для неї інший шлях, не пов'язаний із педагогікою.

Вирішальну роль в обранні професії для Ольга Іванівни відіграла її хороша подруга Галина Михайлівна Козлова, яка довгий час пропрацювала помічником прокурора в Роздольненського району.  Після школи вона відразу втупила до Московського юридичного інституту і  після його закінчення, агітувала свою подругу до обрання професії юриста.  Ольга Іванівна довго вагалася, адже на той час вона вже була заміжня і родина виховувала 3-річного синочка.  Однак аргументи  подруги Галини перемогли і Ольга все таки  вступила до навчального закладу.  Саме подруга знайшла юридичний техніком  у Чернігові та з’ясувала, які документи потрібні для вступу . Через два роки вона вступила до Харківського іниституту.   Студентка навчалася заочно, поєднуючи науку та виховання вже двох дітей. « Я народила молодшого сина, коли почала навчатися. Так разом ми  вчилися та здавали сесію за перший курс, - із посмішкою пригадує Ольга Іванівна. - Навчатися було важко.  В мене прекрасні батьки, які в той момент мені дуже допомагали. У разі потреби, я завжди із легким серцем залишала з ними  дітей».

Після закінчення юридичного факультету молодий юрист  і не думала бути суддею, у той час вона  прагнула працювати нотаріусом.  Однак, як кажуть не так сталося, як гадалося. За свою трудову діяльність Ольга Іванівна працювала у різних галузях, вона була   судовим виконавцем, інструктором райвиконкому, секретарем  та заступником голови селищної ради.

Життєвий шлях від судді до голови суду

У 1989 році Ольга Тіщенко працювала  заступником голови селищного голови Красногвардійська.  Саме тоді їй зателефонувала голова Красногвардійського районного суду   Валентина Топчий та запропонувала роботу в суді. «Чесно кажучи, я дуже переживала.  Адже навчалася заочно, маленькі діти, загалом впевненості у своїх силах було небагато». Та побоювання майбутнього судді були марними. Її кандидатуру було відразу затверджено Райкомом партіїї Красногвардійського району, тоді це входило до його компетенції.

В перший період новообрана суддя   розглядала справи, пов’язані із розірванням шлюбу.  Ольга Іванівна не гаяла часу та використовувала будь-який момент для навчання, багато у чому допомагав дружній колектив та безпосередньо Голова суду Валентина Топчий.  Як пригадує Ольга Тіщенко, до кожного судді можна було звернутися за порадою. «Я добросовісно виконувала покладені на мене обов’язки  і через деякий час  мене обрали головою Красногвардійського районного суду, після того як попереднього голову було обрано суддею Кримського обласного суду », - розповіла Ольга Іванівна.  

За словами судді,  будучи вже Головою суду вона намагалася розглядати справи різних категорій, адже тоді ще не було автоматизованої системи авторозподілу справ.   «Пригадую в нашому суді розглядалася справа про тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть  молодого офіцера військово-морського флоту. Я не могла віддати цю справу молодому судді, щойно після інституту.  Через цю резонансну справу навколо суду збиралося багато людей, які прагнули потрапити на засідання», - розповіла суддя у відставці Ольга Тіщенко.  Проте ні тоді, ні в майбутньому на суддю ніколи не тиснули та не вимагали прийняти те чи інше рішення.

«Я ніколи не могла за всі 100% абстрагуватися від справи»

Після дев’яти років у районному суді Ользі Іванівні , на той момент голова Верховного суду Автономної Республіки Крим Михайло Тютюнник,  особисто запропонував їй роботу в апеляційній інстанції.  

«Робота судді надзвичайно відповідальна, адже за кожною справою, знаходяться людські долі.  Я ніколи не могла за всі 100% абстрагуватися від справи.  І вдень і вночі я обдумувала свої рішення. Особливо в останній рік я розглядала доволі складні  та об’ємні справи», - пригадує Ольга Тіщенко. 

За словами Ольги Іванівни, їй на все життя запам’яталася справа багатодітної жінки. Вона народила п’яту дитину та залишила її в лісосмузі. Новонародженого знайшов випадковий перехожий. Згодом  немовля було усиновлене  новою родиною та, зрештою, його доля склалася добре.   Як виявилося із матеріалів справи, жінка сама виховувала чотирьох дітей. Горе-матір засудили до декількох років позбавлення волі. « Під час обговорення вироку у цій справі, мені було дуже шкода тих чотирьох дітей, які залишилися без батьків. Я вважала, що міру покарання можна було обрати менш жорсткою, адже я була переконана, що жінка вже сама себе покарала. Та й в селі її вчинок ніколи не забудуть. Однак, мої колеги не погодилися  і можливо це було правильним рішенням. Однак тоді я перш за все думала про дітей тієї жінки», - пригадала суддя у відставці Ольга Іванівна.

Заслужений відпочинок після 24 років на посаді судді

17 травня в урочистій обстановці  колектив Апеляційного суду Автономної Республіки Крим провів на заслужений відпочинок суддю Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Ольгу Іванівну Тіщенко. Колеги  вітали суддю теплими словами та гучними оплесками.

            Слова подяки за багаторічну роботу від імені усього колективу висловив голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук.

         «За роки самовідданої праці Ольга Іванівна здобула беззаперечний авторитет фахівця своєї справи,  який своїм високим професіоналізмом, багаторічною послідовною та наполегливою працею слідував нелегкій та надзвичайно вагомій місії захисту конституційних прав і свобод людини», - зауважив Голова суду.

            У свою чергу суддя у відставці Ольга Тіщенко розповіла, що їй було приємно, адже  відзначили її роботу та відношення до посадових обов’язків.  «Я буду сумувати за колективом. У нашій судовій палаті з розгляду кримінальних справ працюють хороші судді, які завжди допомагають одне одному»

Головною опорою та підтримкою  для Ольги Іванівни у будь-якій ситуації завжди  була її родина, особливо двоє синів, яких вона виховувала сама.  Свого часу кожен із них обрав службу в правоохоронних органах. Саме своїй родині та трьом внучкам суддя у відставці Ольга Іванівна планує присвятити свій вільний час.  Окрім того, Ольга Іванівна планує багато подорожувати та проводити більше часу на власній дачі.

Наостанок суддя у відставці із багатолітнім стажем та значним досвідом роботи, побажала усьому колективу Апеляційного суду Автономної Республіки Крим міцного здоров’я, а кожному судді допрацювати до передбаченого Конституцією  віку і по доброму теж піти на заслужений відпочинок.

Загалом, двадцять чотири роки своєї трудової діяльності Ольга Іванівна  Тіщенко  присвятила служінню закону. Близько п’тнадцяти років вона, разом із іншими суддями апеляційного суду, забезпечувала прийняття неупереджених, незалежних та справедливих судових рішень, які виносились іменем Держави.