flag Судова влада України

Судді автономії обговорили питання дискримінації жінок та дітей у вітчизняному судочинстві

03 червня 2013, 09:26

31 травня 2013 року в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбувся семінар  на тему «Впровадження міжнародних та національних норм по боротьбі з дискримінацією жінок та дітей у судочинстві України», організаторами  якого  є Судова Асоціація України «Фундація сприяння правосуддю» за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів.

            Участь у заході взяли голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, заступник голови суду Віктор Скляров,  голова  Правління  ВГО Судова Асоціація України «Фундація  сприяння правосуддю»  Катерина Тарасова,  суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Валерій Швець, адвокати Валерій Добраниця та Світлана Пісна,  представники органів прокуратури Автономної  Республіки Крим, а також  судді 24 місцевих загальних судів автономії.  

            Відкрив захід Голова суду Валерій Чорнобук. У своєму виступі він зазначив про зміни, які були внесені до вітчизняного законодавства у сфері дискримінації, відповідно до міжнародних стандартів та із урахуванням рекомендацій європейських експертів.

            Голова правління Асоціації Катерина Тарасова привітала учасників заходу та побажала плідної роботи під час семінару.

            Суддя судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Валерій Швець  акцентував увагу присутніх на міжнародних та національних стандартах в сфері забезпечення рівних можливостей у судочинстві. Зокрема, доповідач  висвітлив проблеми кримінального покарання щодо дітей в Україні та шляхи їх подолання. Також, він закликав суддів ставитися з усією відповідальністю до цієї категорії справ.

            Запрошені на семінар представники органів прокуратури, також відзначили важливість та актуальність даної теми.

-          Із введенням в Україні ювенальної юстиції, ця тема справді важлива.  Зараз багато говорять про захист прав дітей, у тому числі  в кримінальному судочинстві.  Позиція суду, зокрема на цьому семінарі, співпадає із позицією прокуратури України  щодо  кримінального судочинства у відношенні неповнолітніх, - зауважив прокурор відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури АР Крим Андрій Чумак. 

            Під час семінару суддя ВССУ Валерій Швець запропонував керівництву апеляційного суду визначити пілотні місцеві загальні суди автономії, які б почали напрацьовувати практику та передавати її іншим судам. У свою чергу голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, не відкладаючи справу, відразу пілотними призначив Красноперекопський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим і Судацький міський суд Автономної Республіки Крим.

            Виконуючий обов’язки Голови Красноперекопського районного суду Автономної Республіки Крим Олена Халдеєва позитивно зустріла новину про те, що її суд стане пілотним.

-          В Красноперекопському міськрайонному суді Автономної Республіки Крим  добре налагоджена робота, у тому числі у справах неповнолітніх.  Зі сторони  керівництва апеляційного суду не було жодних нарікань щодо роботи суду, - розповіла в.о. Голови суду Олена Халдеєва. -  Наразі ми працюємо над створенням Координаційної ради,  яка б займалася  саме цією категорією справ та працювала над профілактикою  вчинення злочинів неповнолітніми.

            За словами судді, в Красноперекопському міськрайонному суді Автономної Республіки Крим  робота у справах неповнолітніх  проводиться своєчасно. Зборами суддів, яке відбулося після набранням чинності КПК,  заступника голови суду  було обрано як повноважного суддю, який розглядатиме справи, звинувачені у яких є неповнолітні особи. В основному це крадіжки, грабіж  та  шахрайство.  За словами Олени Вікторівни, у багатьох справах неповнолітні звинувачуються у крадіжках мобільних телефонів, а в деяких за крадіжку цукерок у супермаркеті. 

            Підсумки  у роботі  семінару  підвела  радник голови правління Асоціації  Світлана Пісна, яка зауважила, що мета  програми не навчати, а лише  ознайомити із досвідом, який вже напрацьований.

-          Ми вперше відвідали Крим із цим проектом. Така проблема справді існує. Наше законодавство  узгоджується  із міжнародними нормами, однак не так  розширено.  Сьогодні наш семінар пройшов у більш вузьких рамках кримінального судочинства. Варто зауважити, що проблема дискримінації існує не лише у дітей, але й у жінок. Адже існує стаття  79  Кримінального кодексу України (звільнення від відбування покарання  з випробуванням вагітних жінок  і жінок, які мають дітей віком до 7 років). Однак вона дуже рідко застосовується, -  розповіла радник Голови правління, адвокат   Світлана Пісна.