flag Судова влада України

Керівництво Апеляційного суду АР Крим презентувало оновлений палац правосуддя

07 червня 2013, 13:27

6 червня 2013 року  відбулася урочиста презентація приміщення Апеляційного  суду Автономної Республіки Крим, частина якого розташована у місті Феодосії, капітально відремонтованого за ініціативою керівництва  апеляційного суду, зокрема Голови суду Валерія Чорнобука.

Для участі в урочистому відкритті  прибули  почесні гості, а саме особисто  голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, Перший заступник Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Павло Бурлаков, Постійний  Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Віктор Плакіда, Тимчасово виконуючий обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна,  міський голова Феодосії Олександр Бартенєв. Також у заході взяли участь  керівники правоохоронних органів,  голови місцевих загальних судів автономії та судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

            Для усіх присутніх Голова суду Валерій Чорнобук особисто провів екскурсію по суду: облаштованих приміщеннях  для утримання підсудних( у відношенні яких була обрана міра запобіжного заходу утримання під вартою); конвойних приміщеннях, що обладнані за останніми європейськими вимогами;  залах судових засідань ( окремі зали оснащені системою відеоконферензвязку); кімнаті психологічного розвантажування тощо.

Варто зауважити, що у 2004 році частина Апеляційного суду  Автономної Республіки Крим  була розміщена у місті Феодосії, відповідно до Указу Президента України. Таке розділення сприяло підвищенню ефективності  здійснення судочинства апеляційного суду та покращенню доступу до правосуддя східних районів автономії, що розташовані на значній відстані від міста Сімферополь.

З 2004 року у суді функціонувала лише одна судова палата з розгляду цивільних справ. У квітні 2012 році, за сприяння нового керівництва, у Феодосії було створено судову палату у кримінальних справах, яка розглядає апеляційні скарги 7 місцевих загальних судів східної частини півострова. Для ефективного  функціонування судової палати у кримінальних справах, керівництвом суду були створені усі умови для розгляду всіх категорій справ, у тому числі таких, де  підсудний утримується під вартою. Технічний стан залів судових засідань відповідають усім  вимогам, облаштовані приміщення для конвою, у тому числі  кабінет начальника конвою, дві кімнати для  тримання підсудних за останніми європейськими вимогами, із урахуванням необхідних санітарних норм та  умов безпеки.  Окрім того, значної уваги було  приділено створенню усіх необхідних умов для  комфортної роботи суддів та працівників апарату суду.

Після оглядової екскурсії, відбулася нарада, під керівництвом Голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія Чорнобука,  присвячена урочистій презентації оновленої будівлі, за участю гостей та колективу суду.

-          Ми не зупиняємося на досягнутому і продовжуватимемо працювати у цьому напрямку, аби створити  комфортні умови не лише для колективу апеляційного суду, а й для усіх відвідувачів, які звернулися до нашого суду за захистом своїх конституційним прав. Адже ми повинні пам’ятати, що для будь-якого суду  головне не стіни,  а   утвердження  принципу верховенства права та справедливості,  зміцнення гарантій захисту прав людини та покращення доступу до правосуддя, -  зауважив  у своєму виступі   Голова суду Валерій Чорнобук.

У вітальному слові голова ДСА України Руслан Кирилюк зауважив, що суд повинен орієнтуватися на відкритості доступу до правосуддя. Головними показниками  ефективності судової системи повинен бути рівень суспільної довіри та задоволеності відвідувачів.

-          З’їзд суддів, який відбувся у лютому цього року, затвердив Стратегічний план розвитку судової влади України  на 2013-2015 роки.  Це стратегічне рішення орієнтує нас на перспективу. Сьогоднішнє свято - це не великий, однак дуже важливий крок до  кращого майбутнього, - відзначив очільник ДСА України Руслан Кирилюк.

Перший віце-прем'єр кримського уряду відзначив, що без формування сучасної, незалежної та професійної судової системи неможливе забезпечення демократичних процесів в державі та побажав працівникам Апеляційного суду у Феодосії ефективної та плідної роботи з захисту конституційних прав кримчан.

Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Віктор Плакіда позитивно відзначив оновлення приміщення суду, що відповідає усім вимогам,    та наголосив на важливості вільного доступу до  правосуддя для кожного громадянина. 

Тимчасово виконуючий обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, у своїй доповіді запропонувала обговорити можливість відкриття другого регіонального відділення  Школи в Сімферополі (перше відділення розташоване у місті Севастополь). Користуючись нагодою, ректор НШСУ запросила суддів до проходження навчання у Школі.

-          Президент України  Віктор Янукович під час складання присяги нашими молодими суддями, звертав увагу на те, що від професіоналізму суддів залежить рівень здійснення правосуддя нашої держави.  Тому НШСУ приділяє значну увагу підвищенню  та вдосконалення професійного рівня суддів. Перед нам поставлена ціль – досягти найвищого рівня  здійснення професійних обвязків, для того аби наша судова система була однією з кращих на світовому рівні.

У своїй промові міський голова Феодосії висловив слова вдячності, від імені громадян, які вже захистили свої права в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим, частина якого розташована у місті Феодосія. Окрім того, він відзначив прагнення керівництва апеляційної інстанції до конструктивних змін задля покращення ефективності роботи суду.

Під час наради Голова суду Валерій Чорнобук подарував почесним гостям пам’ятний фотоальбом, який засвідчує, що за короткий проміжок часу приміщення суду з напівзруйнованої будівлі перетворилося на справжній палац правосуддя.

На завершення урочистого заходу,  голова ДСА України Руслан Кирилюк зауважив, що відкриття  ще одного приміщення суду -  це черговий крок в реалізації судової реформи в Україні.

-          Насправді,  прийняття законів – це не вся судова реформа, багато залежить від людей, які їх застосовують при розгляді справ  та створюють умови для здійснення правосуддя. Такі люди, як Голова суду Валерій Чорнобук, саме від них і залежить успіх судової реформи.  Такі перемоги наближають нас до правової держави.  А тому я вдячний керівництву Апеляційного суду Автономної Республіки Крим за сьогоднішнє свято та керівництву автономії за підтримку та розуміння, - відзначив Руслан Кирилюк.