flag Судова влада України

Куратори ВССУ обговорили із суддями апеляційного суду проблеми щодо єдиної практики застосування земельного права та кредитних

30 травня 2013, 09:59

Судді-куратори касаційної інстанції відвідали Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, аби надати методичні рекомендації, обговорити аспекти кваліфікації правовідносин та застосування норм матеріального права. Адже, як відомо, Крим - є складним регіоном, з точки зору категорії справ та їх складності.

30 травня 2013 року куратори Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Валентина Сімоненко та Галина Юровська провели нараду із суддями цивільних палат Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

Відкрив нараду Голова суду Валерій Чорнобук привітавши кураторів ВССУ та побажавши усім учасникам заходу плідної та конструктивної роботи. Окрім того, він представив спеціального гостя Голову Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України Валентина Загарію.

На жаль, голова ВКДКАУ Валентин Загарія не зміг залишитися до кінця наради, адже разом із головою Апеляційного суду Автономної Республіки Крим відбув на X Щорічну правничу конференцію Асоціації правників України.

Варто зауважити, що подібна нарада із кураторами вищої інстанції проходить в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим вже вдруге з початку року. Самі ж судді-куратори відзначають покращення роботи судових палат Апеляційного суду Автономної Республіки Крим. .

- - Покращується рівень написання процесуальних документів. Загальна статистика свідчить про позитивна тенденцію, за якою більшість справ залишаються не скасованими. Варто відзначити і конструктивний підхід до проведення наради, - відзначила суддя ВССУ Галина Юровська.

Цього разу ініціаторами зустрічі стали саме судді апеляційного суду і ретельно підготувалися до спілкування із столичними суддями. Зокрема, керівництво суду розробило та направило до Вищого спецсуду перелік питань, які і були обговорені на нараді.

- Нам були направлені питання і список проблемних справ, які ми мали можливість завчасно вивчити та детально обговорити ті питання, які виникають у суддів автономії,- додала суддя- куратор.

Значної уваги під час обговорень було надано практиці застосування статті 388 ЦК України (право власника на витребування майна від добросовісного набувача). Суддя ВССУ Галина Юровська розповіла суддям про деякі теоретичні аспекти та звернула увагу на нюанси під час правозастосування. Окрім того, відразу були наведені та обговорені практичні аспекти у конкретних правових ситуаціях.

Під час надання методичної допомоги судді куратори також, роз’яснили позиції Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, що стосуються проблем застосування спірних питань щодо правовідносин при розгляді кредитних спорів, які були визначені за результатами моніторингу, здійсненому судовими палати у цивільних справах. Окрім судді, обговорили судові рішення апеляційного суду, які були скасовані Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Суддя ВССУ Валентина Сімоненко акцентувала увагу суддів на складній правовій проблематиці щодо самочинного будівництва, визнання прав на нього, його знесення або захисту прав інших осіб від самочинного будівництва.

Загалом спілкування суддів проходило у режимі діалогу і тривало близько 7 годин. Найбільше дискусій викликали питання щодо практики застосування земельного права. Окрім того, були обговорені аспекти найбільш актуальних для автономії справ, зокрема що стосуються прибережних зон.

Судді ВССУ вказали на конкретні ухвали Верховного суду України, на які суддям варто звернути увагу при винесенні рішень з тих чи інших правових ситуацій. Також куратори радили вивчати рішення Пленуму ВССУ, які хоча вони й носять рекомендаційний характер, проте скеровують діяльність відповідних судів у русло єдиного правильного застосування норм матеріального та процесуального права.

- Із суддями апеляційного суду була конструктивно проведено розмову та розібрано помилки, які були допущені при розгляді справ по кредитним правовідносинам, по застосуванні ст. 388 ЦК України. Було звернуто увагу на постанови Верховного суду України по зазначеним категоріям, які мають преюдиційне значення в порядку ст.360-7 ЦПК України. Окрім того були знайдені відповіді та поставлені нові питання, які виникають в судовій практиці і будуть підставою наступних обговорень у Вищому спеціалізованому суді на нараді суддів цивільної палати, - зауважила суддя ВССУ Галина Юровська.

Підсумовуючи тривалий конструктивний діалог, заступник Голови суду Валерій Сіротюк відзначив важливість проведення подібних заходів.

- Ми сьогодні плідно попрацювали та обговорили питання, які цікавлять безпосередньо суддів апеляційного суду. Я ще раз звертаю вашу вагу на необхідності вивчення постанов Верховного Суду України. Важливо усвідомлювати, наскільки відповідальним є визначення змісту і направленості цього матеріального закону, які ми маємо правозастосовувати. Це ж зазначено у статті 360-7 ЦПК України щодо необхідності приведення смудової практики у відповідність із рішеннями Верховного суду України, - зауважив заступник голови суду.

Також Валерій Сіротюк подякував суддям касаційної інстанції за людський і професійний настрій, з яким вони спілкувалися із суддями судових палат у цивільних справах Апеляційного суду автономної Республіки Крим.