flag Судова влада України

Виступ Голови суду на X Щорічній правничій конференції Асоціації правників України

30 травня 2013, 10:06

 Шановні колеги та учасники конференції!

Щиро вітаю усіх учасників X Щорічної правничої конференції Асоціації правників України!

Хочу подякувати Асоціації правників України за організацію цього заходу та можливість звернутися до учасників із вітальним словом. Адже подібні заходи дозволяють виробити узгоджені форми взаємодії суддівського корпусу, представників адвокатури, міжнародних та вітчизняних експертів у галузі права, інших інститутів та органів суспільства і держави, які дозволили б найбільш ефективно використовувати сильні сторони як тих, так і інших.

Сьогодні загальнодержавною тенденцією є проведення масштабних реформ у багатьох галузях. Xочу підкреслити важливе значення тих здобутків, які були зроблені за цей рік і які були визнані міжнародною спільнотою як значний крок, зроблений Україною на шляху до правової державності. Зокрема, суттєві зміни торкнулися представників адвокатської діяльності. Закон «Про адвокатську діяльність і адвокатуру» вивів адвокатське співтовариство на новий, більш високий якісний рівень.

Прийняття Верховною Радою України 13 квітня 2012 року нового кримінального процесуального закону України стало однією зі знакових подій у реформуванні кримінальної юстиції і точкою відліку у запровадженні демократичних і гуманістичних засад при здійсненні кримінального судочинства.

Правова реформа в Україні цікава для мене не лише як для практикуючого судді, а як для юриста, який займається науковою діяльністю. Я вивчаю кримінальний процес, є кандидатом юридичних наук і готуюся до роботи над докторською дисертацією. Варто зауважити, що суддівський корпус Апеляційного суду Автономної Республіки Крим щоденно працює над вивченням змін у законодавстві та підвищенням власного професійного рівня.

Окрім того, за результатами спільного обговорення разом із вітчизняними науковцями, представниками прокуратури, правоохоронних органів, СБУ та адвокатури було визначено низку питань, що потребують подальшого наукового обґрунтування та розробки практичних рекомендацій для ефективного здійснення правосуддя.

Переконаний, що активний конструктивний діалог та результативна співпраця усієї юридичної спільноти сприятиме ефективній практичній реалізації норм законодавства та стане запорукою дієвості принципу верховенства права.

Зичу всім учасникам заходу конструктивного діалогу та плідної дискусії. Сподіваюся, що висловлені на конференції думки та пропозиції стануть корисними для всієї юридичної спільноти і держави в цілому.

Більше інформації на офіційному сайті Апеляційного суду Автономної Республіки Крим