flag Судова влада України

Проаналізовано стан здійснення правосуддя загальними судами у I півріччі 2012 року

03 вересня 2012, 08:38

30  серпня в  приміщенні Апеляційному суду Автономної Республіки Крим під головуванням Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ Леоніда Фесенка відбулося засідання голів апеляційних судів областей, міст Києва та Севастополя, Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, на якому було підбито підсумки стану здійснення правосуддя загальними судами у I півріччі 2012 року.

         Проаналізувати стан здійснення правосуддя загальними судами у I півріччі 2012 року зібралися Голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін, Голова Державної судової адміністрації України  Руслан Кирилюк, заступник Голови ВССУ  Михайло Вільгушинський,голови апеляційних судів областей, міст Києва та Севастополя, Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

Першим із доповіддю виступив Голова ВССУ Леонід Фесенко, в якій йшлося про стан розгляду справ і матеріалів місцевими загальними судами, апеляційними судами та Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ  у I півріччі 2012 року.

Так, Леонід Фесенко зауважив, що у звітному періоді кількість справ та матеріалів, які надійшли до суду касаційної інстанції, збільшилася порівняно з аналогічним періодом 2011 року, тоді як у першій та апеляційній інстанціях, навпаки, зменшилася.  

На розгляді у місцевих загальних судах перебувало понад 2,5 млн справ та матеріалів, що майже на 2 млн менше ніж у I півріччі 2011 року. Така тенденція, зазначив Леонід Фесенко, зумовлена зменшенням надходження справ, що розглядаються у порядку адміністративного судочинства.

За словами доповідача, у провадженні апеляційних судів знаходилось близько 190 тис. справ і матеріалів, що на 38 % менше, ніж у I півріччі  2011 року.

На розгляді у ВССУ у I півріччі 2012 перебувало майже 54 тис. касаційних скарг, справ та заяв, з яких близько 47 тис. справ і матеріалів було розглянуто. Залишок нерозглянутих справ і матеріалів становить близько 13%.

Окремо Леонід Фесенко зупинився на процесі вивчення нової редакції Кримінального процесуального кодексу України, який вступить в дію вже в листопаді цього року, та наданні методичних рекомендацій судам нижчого рівня.

Також у своїй доповіді Леонід Фесенко порушив питання кадрової політики, якості роботи суддів, зокрема, акцентував увагу на дотриманні розумних строків розгляду справ. Він навів факти звільнення суддів за порушення присяги, а також ухвалення судами рішень, які не відповідають вимогам щодо їх законності та обґрунтованості.

Голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко у своїй доповіді закликав керівників апеляційних судів України до плідної співпраці, заради покращенню ефективної роботи судової влади.  А також звернув увагу присутніх на необхідність підвищення вікового цензу кандидатів на посаду суддів уперше.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін доповів присутнім  про  цьогорічну процедуру добору кандидатів на посаду судді вперше та обрання суддів безстроково. Ігор Леонович закликав присутніх до плядної співпраці, особливо у питаннях переведення суддів.  Також Голова ВККС доповів присутнім  про доручення Президента України, за яким Вища кваліфікаційна комісія суддів України визначена головним координатором із проведення перепідготовки суддів, працівників правоохоронних органів, пенітенціарної системи та адвокатів з питань застосування нових положень кримінального процесуального законодавства. 

Руслан Кирилюк поінформував присутніх про стан матеріально-технічного забезпечення судової системи України та заходи, які заплановані Державною судовою адміністрацією на поточний рік.

Заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Михайло Вільгушинський розповів про новели Кримінального процесуального кодексу України та поінформував про роботу, яку здійснює ВССУ у напрямі вивчення Кодексу. Зокрема, доповідач акцентував увагу на введенні нової процесуальної фігури слідчого судді, який здійснює функції судового контролю. «Введення  у вітчизняне судочинство судового контролю є доволі вагомою гарантією охорони прав та свобод особи, залученої до кримінального провадження», – наголосив Михайло Вільгушинський.

Присутні голови апеляційних суддів мали можливість виступити та доповісти про роботу того чи іншого суду, а також задати питання членам президії та отримати вичерпні відповіді.