flag Судова влада України

Апеляційний суд Автономної Рсепубліки Крим прозвітував за перше півріччя 2012 року

30 липня 2012, 19:17

У понеділок, 30 липня, в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим було проведено оперативну нараду та збори суддів Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, на яких було обговорено підсумки роботи  апеляційного суду за перше півріччя 2012 року.

 Участь у заході взяли Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя Верховного Суду України Ігор Самсін, голови судів інших юрисдикцій, судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим та голови місцевих загальних судів автономії.

Під час наради були обговорені питання щодо аналізу судової статистики, узагальнення судової практики та надання методичної допомоги суддям місцевих судів у застосуванні законодавства за підсумками роботи за перше півріччя 2012 року.

Заступники Голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Андрій Мазниця, Павло Катаров та Валерій Сіротюк доповіли про практику розгляду кримінальних та цивільних справ за  перше півріччя 2012 року. Як і було передбачено порядком денним  із доповідями виступили секретарі судових палат Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Олена Синельщікова, Віктор Скляров, Людмила Капустіна та Любов Ломанова.

 Ігор Самсін, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, у своїй доповіді поінформував суддів про результати роботи Комісії щодо формування суддівського корпусу автономії, зокрема про факти та підстави притягнення Комісією суддів автономії до дисциплінарної відповідальності, дав аналіз порушенням законодавства, яких судді припустилися, а також акцентував увагу присутніх на тому, що підтримання високого рівня компетентності визнається обов’язком кожного судді, а відтак закликав вживати заходів для забезпечення належного кваліфікаційного рівня судді й активно використовувати право судді, передбачене законом, на підвищення професійного рівня шляхом проходження підготовки та підвищення кваліфікації.

      Окремо Ігор Самсін зупинився на особливостях проведення підготовки суддів із питань застосування нових положень кримінального процесуального законодавства в зв’язку з прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу України.

      Зокрема, Голова Комісії зазначив, що новий КПК України містить новели процесуального характеру, які системно застосовуватимуться не лише судом, а й сторонами та іншими учасниками кримінального провадження, що в свою чергу повинно стимулювати вироблення єдиного підходу і єдиного праворозуміння й правозастосування норм КПК усіма учасниками провадження.

            На думку Ігоря Самсіна, цієї мети можна досягнути шляхом комплексного вивчення норм КПК та вирішення можливих проблем у його застосуванні всіма зацікавленими суб’єктами, й за його словами вже з вересня 2012 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України у співпраці з Верховним Судом України, Вищим спеціалізованим судом України  з розгляду цивільних і кримінальних справ започатковує проведення навчання із вивчення питань застосування нових положень кримінального процесуального законодавства.

- Один із головних шляхів для досягнення високої якості здійснення судочинства та стабільності судової й правової системи держави – це довіра до суду та правосуддя з боку суспільства. А така довіра формується високим суддівським професіоналізмом, правильним розумінням тих завдань, які покладені перш за все  на суддю загалом, та суддю, що займає адміністративну посаду зокрема, а також щоденною кропіткою роботою й співпрацею суддів судів усіх рівнів. Тож, потрібно разом працювати у судовій системі, боротися з негативними явищами та проявами в цій системі, - зазначив у своїй доповіді Голова ВККС Ігор Самсін.

Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, звітуючи про роботу очолюваного ним суду за  перше півріччя 2012 року, зазначив що, за звітний  період  в апеляційному суді було створено судову палату у кримінальних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим у  м. Феодосії, переведено суддів із різних регіонів, були проведені усі необхідні  заходи  щодо укомплектації приміщення, яке відповідає сучасним вимогам  режиму секретності та захисту інформації з обмеженим доступом.  Також, було призначено заступника голови апеляційного суду, який координуватиме  наукову-методичну діяльність в апеляційному суді. У звітний період ВККС було надано інформацію щодо  притягнення суддів до  дисциплінарної  відповідальності. За словами Валерія Чорнобука,  ці заходи мають на меті покращення роботи суддів та ліквідацію помилок.

 Валерій Чорнобук доповів про результати надання методичної допомоги  місцевим загальним судам автономії. Керівництвом апеляційного суду було докладено максимум зусиль, аби значно зменшити  показник  кримінальних справ  у  яких підсудні тримаються під вартою більше 6 місяців. Значну увагу, у наданні методичної допомоги, було приділено новій редакції Кримінального процесуального кодексу. У свою чергу голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим пообіцяв  продовжити  традицію проводження семінарів, нарад та круглих столів,  запрошувати  авторів законопроекту, науковців,  суддів вищих інстанцій та практиків з метою  скорішого освоєння нового закону, уникнення помилок при розслідуванні та розгляді кримінальних справ.

Нагадаємо, у травні цього року, за ініціативи Валерія Чорнобука, в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим  відбувся семінар для суддів першої та апеляційної інстанції автономії з вивчення концептуальних положень Кримінального процесуального кодексу, за участю Радника Президента України, одного із співавторів кодексу Андрія Портнова.

     У червні цього року в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбулася координаційна нарада щодо організації роботи пов’язаної з розглядом питань з оперативно-розшукової діяльності, у зв’язку із прийняттям нової редакції КПК, у якій взяли участь керівники правоохоронних органів автономії.

 -         Новелли КПК свідчать про гуманізацію та демократизацію українського суспільства, а також  відповідають європейським стандартам захисту прав та свобод громадян, - зазначив Валерій Чорнобук під час наради.

Проте, на цьому голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим не зупиняється і надалі продовжуватиме кропітку роботу над покращенням діяльності Апеляційного суду Автономної Республіки Крим та судової системи, зокрема .