flag Судова влада України

В Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбувся семінар, за участю Радника Президента України Андрія Портнова

25 травня 2012, 19:54

У п’ятницю, 25 травня, в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбувся семінар для суддів першої та апеляційної інстанції Автономії з вивчення концептуальних положень Кримінального процесуального кодексу, за участю Радника Президента України, членів Ради суддів України та суддів Вищого спеціалізованого суду України  з розгляду цивільних і кримінальних справ.

            Учасники семінару мали унікальну можливість почути, так би мовити з перших вуст, про ті концептуальні положення, які містить Кримінальний процесуальний кодекс у новій редакції. Адже про основні положення цього документу під час семінару  розповів основний розробник і один із співавторів цього кодексу Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України, доктор юридичних наук, Заслужений юрист України Андрій Портнов.

У своїй доповіді він розповів про зміни, що вже  4 місяці діють в Кримінально-процесуальному кодексі, які з’явилися після гуманізації   законодавства в сфері кримінальної юстиції і криміналізації злочинів.

Одним із нововведень, про яке говорив Андрій Портнов, це відміна додаткового розслідування. За його словами у результаті змін українці зможуть отримати нову якість розслідувань.

Андрій Володимирович звернув увагу присутніх, також, на інші важливі аспекти КПК у новій редакції, зокрема домашній арешт, суд присяжних, змагальність сторін, створення Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також відміну стадії порушення кримінальної справи.

-          У  процесі розробки навколо цієї позиції було найбільше дискусій. Спочатку представники правоохоронної система негативно до неї поставилися, проте після більш детального вивчення змінили свою думку. – розповів Андрій Портнов.

Одним із ініціатором проведення семінару для суддів атономії виступив голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук. У своїй вступній промові він зазначив важливість вивчення нової редакції  КПК.

-          Цей кодекс докорінно змінює нормативне регулювання відповідних правовідносин та містить низку положень, які в цілому є новелами для правової системи України, у зв’язку з чим його застосування органами кримінальної юстиції на початковому етапі буде являти певну складність, - акцентував увагу присутніх Валерій Чорнобук.

До участі у семінарі  були запрошені судді місцевих загальних судів АР Крим, судді Апеляційного суду міста Севастополя,  судді та працівники апарату Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, науковці, представники адвокатури, вищих навчальних закладів та ЗМІ, працівники органів прокуратури, податкової інспекції, міліції та інших правоохоронних органів, які у своїй професійній діяльності  впроваджуватимуть  Кримінальний процесуальний кодекс України у новій редакції.

Під час семінару Валерій Іванович зазначив, що знайомство з кримінальним процесуальним кодексом України редакції 2012 року лише почалось. У свою чергу голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим пообіцяв  продовжити  традицію проводження семінарів, нарад та круглих столів,  запрошувати науковців,  суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та практиків з метою  скорішого освоєння нового закону, уникнення помилок при розслідуванні та розгляді кримінальних справ.

 

-          Нам, фахівцям в галузі кримінального процессу, належить пройти довгий шлях по ознайомленню з кодексом, по  розумінню  його вимог та логіки. Сьогоднішній семінар -  це лише перший крок в цьому напрямку. Шлях ознайомлення з кодексом не буде простим. Прямуючи до освоєння цього концептуально нового закону, ми не застраховані від помилок, адже як каже народна мудрість « не помиляється лише той, хто не працює». Ми розуміємо, що за кожною справою знаходиться людська доля, – заключив свій виступ Валерій Іванович.