flag Судова влада України

Судді ВССУ провели навчання для суддів Апеляційного суду Автономної Республіки Крим та загальних місцевих судів Автономії

11 квітня 2012, 11:23

Судді -куратори з Вищого  спеціалізованого суду України  з розгляду цивільних і  кримінальних  справ (далі ВССУ) Галина Юровська та Валентина Сімоненко провели семінар для суддів загальних місцевих судів та Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

Навчальний семінар пройшов в рамках зборів суддів Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, які проходили  6 квітня 2012 року в приміщенні Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

Судді-куратори роз’яснили проблемні питання, що виникають під час розгляду цивільних справ, які стосуються  питань самочинного будівництва, встановлення батьківства, матеріального та спадкового права, проаналізували процесуальні помилки, внаслідок яких  скасовуються рішення.

Зокрема, суддя ВССУ Валентина Сімоненко акцентувала увагу суддів на складній правовій проблематиці щодо самочинного будівництва, визнання прав на нього, його знесення або захисту прав інших осіб від самочинного будівництва. Галина Юровська висвітлила  питання  що стосувалися і загальних положень цивільного законодавства щодо укладення кредитного договору, визнання його недійсним, розірвання (відмінності між ними), забезпечення кредиту, правових наслідків у разі смерті позичальника, поручителя тощо.

Доповіді суддів-кураторів також стосувалися іпотечного законодавства, зокрема звернення стягнення на заставне/іпотечне майно, особливостей відповідальності фінансових і майнових поручителів (різниці між ними), виселення з іпотечної нерухомості.

Після доповідей кураторів,  учасники зустрічі перейшли до діалогу. Судді як Апеляційного суду Автономної Республіки Крим , так і місцевих загальних судів Автономії мали змогу задати запитання суддям Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та отримати вичерпні відповіді.