flag Судова влада України

Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим доповів про результати перевірок у місцевих загальних судах Автономії

10 квітня 2012, 17:15

6 квітня 2012 року на зборах суддів Апеляційного суду Автономної Республіки Крим за участю члена  Вищої ради юстиції, судів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заступника прокурора Автономної Республіки Крим, голів та суддів місцевих судів, Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук доповів про результати  надання методичної допомоги, вивчення та узагальнення судової практики судів першої інстанції.

Робоча група Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, на чолі  з головою суду Валерієм Чорнобуком, протягом двох місяців відвідувала місцеві загальні суди автономії, з метою вирішення питань, необхідних для поліпшення стану здійснення правосуддя в цілому та покращення розгляду справ у судах.

Одними із основних завдань, які  керівник робочої групи Валерій Чорнобук ставить  перед місцевими судами,  необхідність дотримання розумних строків розгляду кримінальних та цивільних  справ. Адже,  більшість рішень Європейського суду з прав людини стосуються саме  розумності строків тримання під вартою та розгляду справ. Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим застеріг голів та суддів щодо справ, які знаходяться у провадженні більше року та попросив взяти на особливий контроль подібні справи.  Валерій Чорнобук, також,  зобов’язав голів місцевих загальних судів повідомляти  йому особисто про рух справ, які знаходяться у провадженні  більше 6 місяців та по яких підсудні тримаються під вартою.

            За результатами перевірок робоча група  склала 4 звернення щодо  притягнення суддів до  дисциплінарної  відповідальності.  За словами Валерія Чорнобука,  ці заходи мають на меті покращення роботи суддів та ліквідацію помилок.

Голова апеляційного суду звернув особливу увагу суддів на якість розгляду справ, адже це один із основних показників роботи в суді, та дотримання законності при розгляді справ. Валерій Чорнобук  зазначив у своєму виступі, що в Криму навантаження на суддів є достатньо м’яким, тому є можливість  підготуватися до справи, переглянути документи та нормативну базу.

-          Автономна Республіка Крим по кількості  та якості  розглянутих справ виглядає не погано у порівнянні з іншими регіонами  України. Ми можемо бути попереду всіх у будь-яких показниках: швидше за  всіх розглядати справи чи відписувати рішення за день. Проте,якщо у нас  за вчинення тяжких злочинів підсудні отримуватимуть покарання не пов’язане і з позбавленням волі  чи нашими рішення земля переходитиме в право власності від держаного у приватне і т.д. У такому разі, жодна статистика не підніме нашого авторитету та не поверне довіри  громадян, – наголосив у своєму виступі Валерій Чорнобук.