flag Судова влада України

В Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбулися збори суддів

09 квітня 2012, 14:45

6 квітня 2012 року відбулися збори суддів Апеляційного суду Автономної Республіки Крим  для  обговорення питань щодо внутрішньої діяльності суду, аналізу практики застосування законодавства.

Участь у засіданні взяли член Вищої Ради юстиції Володимир Висоцький, судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Валентина Сімоненко та Галина Юровська, заступник прокурора Автономної Республіки Крим Володимир Боян, начальник Територіального управління державної судової адміністрації Автономної Республіки Крим Марина Трошина, голова Окружного адміністративного суду автономії Михайло Маргаритов, голови та судді місцевих загальних судів Автономної Республіки Крим.

Представники судової влади обговорили підсумки роботи  Апеляційного суду Автономної Республіки Крим за 2011 рік.

Як і було передбачено порядком денним, учасники засідання заслухали інформацію про роботу аппарату Апеляційного суду Автономної Республіки Крим за  2011 рік. Виконуючий обов’язки керівника апарату суду Лариса Терновик, зазначила, що незважаючи на складні соціально-економічні умови, робота апарату суду   спрямовувалася на те, щоб належним чином виконати покладені на апарат функції, посилити позитивні тенденції в організаційному, матеріально-технічному, фінансовому та кадровому забезпеченні діяльності суду.

Окремо в.о. керівника апарату суду  зупинилася на питаннях забезпечення підготовки справ до судового розгляду. Протягом  2011 року апаратом суду було підготовлено до судового розгляду  8954 справ та матеріалів.  Порівняно з минулим роком загальна кількість усіх справ і матеріалів, які надійшли до суду у звітному періоді, зросла на 142,1%. Приріст відбувся за рахунок значного зростання кількості адміністративних справ, збільшилась, в порівнянні з минулим роком і кількість кримінальних справ.

Також було розглянуто питання трудової дисципліни та зовнішнього вигляду працівників апарату суду.

Член Вищої ради юстиції та Голова Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів України Володимир Висоцький у своїй доповіді звернув увагу присутніх на процедуру добору кандидатів на посаду судді вперше, кодекс суддівської етики, формування суддівського корпусу та ін. Член Вищої ради юстиції зазначив, що задоволений рівнем знань кандидатів, проте недоліком є відсутність інформації про їх моральні якості. Володимир Висоцький, звертаючись до учасників, висловив побажання, аби служителі Феміди були обачними в ухваленні рішень.

Заступник прокурора Автономної Республіки Крим Володимир Боян висловив побажання  щодо подальшої ефективної співпраці між представниками прокуратури та судової системи.

Під час зборів із доповідями виступили судді-куратори Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Заступники Голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Павло Катаров та Валерій Сіротюк доповіли про практику розгляду кримінальних та цивільних справ за 2011 рік. Заступники звернулися до суддів загальних місцевих судів із побажаннями звертатися до своїх суддів-кураторів за наданням методичної допомоги.

Вперше на подібний захід був запрошений представник адміністративної юстиції, а саме Голова Окружного адміністративного суду автономії Михайло Маргаритов. Доповідач звернув особливу увагу присутніх на питання, що стосуються адміністративної юрисдикції.

Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук, звітуючи про роботу очолюваного ним суду за 2011 рік, зазначив, що  Автономна Республіка Крим по кількості  та якості  розглянутих справ виглядає непогано у порівнянні з іншими регіонами  України.  Також, Валерій Чорнобук доповів про результати надання методичної допомоги  місцевим загальним судам Автономії.

Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим пообіцяв зробити подібні зустрічі традиційними та запрошувати нових гостей для спілкування  із суддями Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, головами та суддями місцевих загальних судів Автономії.

-          Я запросив на наші збори багатьох гостей і буду постійно запрошувати.  Ми це робимо з однією метою, аби усі судді мали можливість поспілкуватися із  представниками прокуратури, головами судів іншої юрисдикції, членами  Вищої ради юстиції України та  суддями-кураторами як апеляційного суду, так і Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Це дозволить усвідомлювати та розуміти  тенденції, що відбуваються сьогодні у судовій системі, - зазначив Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук.