flag Судова влада України

Відбулося засідання колегії ДСА України за участю голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим

23 березня 2012, 15:21

22 березня відбулося засідання колегії Державної судової адміністрації України.  Участь у засіданні, яке  проходило у приміщенні Кловського палацу, взяв  Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук.

Серед запрошених на засіданні колегії були  Радник Президента України,  Міністр фінансів України,  Голова Комітету ВРУ з питань правосуддя  та з питань бюджету, Голова Верховного суду України та Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Голова Ради суддів України та Ради суддів загальних судів України, Голова Вищої ради юстиції України та інші. Безпосередню участь у засіданні колегії, також, взяли голови окружних адміністративних судів, апеляційних адміністративних судів, господарських  та апеляційних господарських судів, апеляційних судів та голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук.

Представники судової влади обговорили підсумки роботи ДСА за 2011 рік за доповіддю Голови ДСА Руслана Кирилюка, а також  у доповіді начальника  управління планово-фінансової діяльності й соціального забезпечення ДСА Зеновія Холоднюка,.заслухали інформацію про виконання Державного бюджету України за 2011 рік та стан фінансового забезпечення судової системи у 2012 році. Окрім того, на колегії було  розглянуто питання навантаження на суддів, виплати заробітної плати суддям та працівникам апаратів судів,  проаналізовано капітальні видатки, означено перспективи на майбутнє в організаційному забезпеченні діяльності органів судової влади.

У своїй доповіді Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк відзначив, що бюджетні запити судів в 2011-2012 роках задовольняються виділеними асигнуваннями приблизно на третину. Це вже стабільна тенденція протягом останніх років. При цьому, за його словами, на початок 2011 року обсяги асигнувань в розмірі 2527 млн. гривень були менші 2010 року на 88,9 млн. гривень, а протягом 2011 року вони були збільшені на 403,3 млн. гривень і досягли рівня 2930,3 млн. гривень.

Окремо Руслан Кирилюк зупинився на питаннях забезпечення безпеки судів та охорони приміщень, соціально-побутового забезпечення суддів, а також визначив пріоритетні напрями роботи ДСА у 2012 році в частині впровадження новітніх інформаційних технологій.

Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Леонід  Фесенко  звернув особливу увагу присутніх на пріоритетність формування та утвердження авторитету суду, що  реалізовується виключно через якість судових рішень та відкритість і прозорість судових процедур. Водночас, на його переконання, необхідно доносити правову позицію суду до громадян, вживати заходів для скорочення термінів розгляду справ.

За результатами засідання колегією Державної судової адміністрації України було ухвалено рішення «Про підсумки роботи Державної судової адміністрації України за 2011 рік» та «Про виконання Державного бюджету України на 2011 рік та про стан фінансового забезпечення судової системи України у 2012 році».  Зокрема  було прийнято рішення  визначити пріоритетними напрямками роботи ДСА України у 2012 році поліпшення фінансового та матеріально-технічного стану забезпечення судів, впровадження новітніх технологій, а також  доручити ДСА України зосередити зусилля на вирішенні проблемних питань оплати праці працівників апаратів судів.