flag Судова влада України

Верховна Рада України прийняла за основу проект Кримінального процесуального кодексу України

09 лютого 2012, 15:29

Верховна Рада Україна у першому читанні прийняла за основу законопроект процесуального кодексу України № 9700, ініційований Президентом України Віктором Януковичем.

Законопроект містить ряд новацій.  Зокрема, основним завданням КПК є створення рівних можливостей для кожної із сторін у кримінальному процесі та реальне впровадження у кримінальне судочинство принципу змагальності, за якого результат розгляду судом конкретного випадку притягнення особи до кримінальної відповідальності залежатиме виключно від обґрунтованості позиції сторін. З цією метою сторонам кримінального провадження пропонується надати рівні права щодо подання доказів безпосередньо до суду. Згідно із проектом, передбачається запровадити новий порядок, згідно з яким суд зможе ґрунтувати свої висновки виключно на тих показаннях, які він безпосередньо отримав від сторін кримінального провадження у судовому засіданні, або які були надані слідчому судді у судовому засіданні під час досудового розслідування.

Також, проектом КПК пропонується суттєво підвищити рівень захисту прав й інших учасників кримінального провадження. Зокрема, потерпілому надається обсяг процесуальних прав, що дає змогу більш ефективно відстоювати свою позицію в провадженні та відновлювати порушені права. Зокрема передбачається, що такі заходи забезпечення провадження, як привід, арешт майна, грошове стягнення за невиконання процесуальних обов'язків, можуть бути застосовані до учасників кримінального провадження лише судом.

Крім того, проектом пропонується об'єднати нині відокремлені стадії дізнання та досудового слідства в одну - досудове розслідування, яке розпочинатиметься з моменту надходження інформації про вчинений злочин до правоохоронних органів і яка обов'язково вноситься до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Необхідність прийняття формального акта для порушення кримінальної справи (нині - постанова про порушення кримінальної справи) проектом КПК не передбачена.

У законопроекті також йдеться  про те,  щоб замінити металеве загородження, яким обладнане місце для підсудного в суді, загородженням зі скла. У Прикінцевих положеннях урядові доручається забезпечити фінансування такої реконструкції.

Загалом, забезпечити реалізацію принципів змагальності та рівності сторін обвинувачення і захисту у кримінальному процесі, вдосконалити й оптимізувати процедури кримінального провадження та підвищити оперативність кримінального судочинства.  Про це повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради України.