flag Судова влада України

Конституційний суд України офіційно розтлумачив положення Конституції України, що стосуються особистого та сімейного життя

25 січня 2012, 12:04

24 січня, Конституційний суд України опублікував своє  рішення № 1-9/2012  за конституційним поданням Жашківської районної ради Черкаської області щодо офіційного  тлумачення положень частин першої, другої статті 32, третьої статті 34 Конституції України.

Підставою для розгляду справи стала практична необхідність у з’ясуванні та офіційній інтерпретації відповідних статей Конституції України.

            Жашківська районна рада Черкаської області, як суб’єкт права на конституційне подання, звернулася до Конституційного суду України з метою офіційного тлумачення того, що слід розуміти під інформацією про особисте і сімейне життя, зокрема, чи належить така інформація до конфіденційної інформації про особу.  А також чи є збирання, зберігання, використання та поширення інформації про особу втручанням в її особисте і сімейне життя.

У  рішенні Конституційного суду України вказано, що інформацією про особисте та сімейне життя особи є будь-які відомості та/або дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, стосунки тощо, пов’язані з особою та членами її сім’ї, за винятком передбаченої законами інформації, що стосується здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень. Така інформація про особу є конфіденційною.

Вказаним рішенням Конституційного Суду України, також  визнано збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди державою, органами місцевого самоврядування, юридичними або фізичними особами -
є втручанням в її особисте та сімейне життя.
Таке втручання допускається винятково у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Повний текст рішення Конституційного суду України