flag Судова влада України

В Апеляційному суді Автономної Республіки Крим провели семінар з питання вдосконалення практики національних судів щодо тримання особи під вартою в контексті вимог Європейського суду

18 листопада 2011, 15:12

В Апеляційному суді Автономної Республіки Крим відбувся навчальний семінар з  питання вдосконалення практики національних судів щодо тримання особи під вартою, передбачених чинним законодавством України, а також в контексті вимог Конвенції про захист прав людини.

Семінар пройшов за ініціативою Міністерства юстиції України в рамках проведення комплексу навчань в судах апеляційної інстанції.  Подібні семінари проходять в судах України  у зв’язку із прийняттям Європейським судом рішення по справі "Харченко проти України".  Дана справа полягає в тому, що людину взяли під варту на чотири роки, поки розслідували справу.

У роботі заходу взяли участь представники Міністерства Юстиції Людмила Шевчук, начальник відділу представництва держави в кримінальних справах Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини та Олександр Дементьєв головний спеціаліст цього ж відділу, суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ – Лоліта Романець, а також судді Апеялційного суду Автономної республіки Крим та представники місцевих судів автономії.

Учасники семінару аналізували  рішення Європейського суду з прав людини у справі “Харченко проти України”, його вимоги та рекомендації щодо застосування заходів процесуального примусу

Захід  має на меті підняти і ще раз оговорити можливість вирішення проблеми, яку Європейский суд назвав системною, і на неї звернув увагу України. А саме необгрунтованість українськими судами міри запобіжного заходу тримання під вартою.

Доповідачі рекомендували суддям при ухваленні рішень керуватися не тільки чинним законодавством України, а також Європейською Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.