flag Судова влада України

В Апеляційному суді Автономної Республіки Крим судді обговорили попередні підсумки роботи робочої групи, що вивчала стан організації діяльності судів автономії

09 листопада 2011, 15:51

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович звернувся до голів Ради суддів України, Ради суддів загальних судів та керівників правоохоронних органів України з приводу великої численності ув’язнених, в тому числі з приводу тривалого не розгляду кримінальних справ по яким підсудні тримаються під вартою. 

 3 жовтня 2011 року на спільному засіданні Ради суддів України і суддів загальних судів було розглянуте звернення Президента України Віктора Януковича щодо забезпечення прав осіб, які тримаються під вартою та прийнято рішення щодо вивчення стану організації діяльності місцевих та апеляційних судів м. Києва, Автономної Республіки Крим, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Сумської та Харківської областей.

 Протягом минулого тижня, з 31 жовтня по 04 листопада,  робоча група Ради суддів загальних судів вивчала організацію роботи судів в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим, Алуштинському, Євпаторійському, Феодосійському, Ялтинському міських судах АР Крим, Залізничному, Київському районних судах м. Сімферополя.  Також, вивчалися  кримінальні справи розглянуті Кіровським  та Красногвардійським районним судами Автономної Республіки Крим.

 У п’ятницю, 4 листопада, в приміщенні Апеляційного суду Автономної Республіки Крим за участю членів робочої групи Ради суддів загальних судів, суддів апеляційного суду, голів та окремих суддів місцевих судів Автономної Республіки Крим відбулась робоча нарада, на якій були обговорені попередні підсумки роботи робочої групи з вивчення стану організації діяльності Апеляційного та місцевих загальних судів автономії.

 Керівник робочої групи Олександр Симонець звернув особливу увагу суддів на необхідність дотримання розумних строків розгляду кримінальних справ, по яким підсудні тримаються під вартою з огляду на вимоги статті 3 Конвенції «Про захист прав людини і основоположних свобод» та практику Європейського суду з прав людини з цих питань, ретельне вивчення підстав для обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту за поданнями органів досудового слідства з дотриманням виваженого підходу до його обрання.

 До обговорення зазначеного питання  долучилися секретар Ради суддів загальних судів Олена Запорожченко, члени робочої групи Володимир Шпонька та Наталія Жечева, а також судді апеляційного та місцевих судів Автономної Республіки Крим.

 Виконуючий обов’язки голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Сіротюк висловив робочій групі слова подяки за надання плідної методичної допомоги. Він вказав, що апеляційним судом більш наполегливо та ефективно надаватиметься  методична допомога місцевим судам, адже як зазначив виконуючий обов’язки голови апеляційного суду, судді загальних судів автономії розуміють необхідність у посиленні такої роботи та відчувають особисту відповідальність за дотримання присяги судді.