flag Судова влада України

Апеляційний суд скасував вирок, за яким винуватця ДТП засудили до 4 років позбавлення волі

15 вересня 2011, 15:09

Апеляційним судом Автономної Республіки Крим  винесено вирок щодо 26-літнього Олександра,  який минулого року  порушив правила дорожнього руху, у результаті  чого загинула людина.

Судом було встановлено, у червні  2010 року підсудний Олександр (імена змінено), керуючи автомобілем , виїхав на смугу зустрічного руху і  зіткнувся  з автомобілем ВАЗ -21703, який рухався по зустрічній смузі. В результаті ДТП водію ВАЗ-21703 були нанесені тілесні ушкодженні, які відносяться до тяжких, і призвели до його смерті.

Суд першої інстанції кваліфікував дії Олександра як порушення правил дорожнього руху, що спричинили смерть потерпі лого (ч.2 статті 286 КК України) та призначив покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з позбавленням  права керувати транспортними засобами строком на три роки. Крім того, з засудженого Олександра має бути стягнуто на користь родичів загиблого матеріальну та моральну шкоду, яка разом складає близько 86 тисяч гривень.

Вирок  суду першої інстанції оскаржувався  прокурором,  засудженим та його захисниками, а також потерпілими –родичами загиблого.

В апеляції  захисник  підсудного просив рішення суду скасувати, а кримінальну справу повернути у суд першої інстанції на новий розгляд, у ході якого провести відтворення обставин події ДТП, а також провести повторну автотехнічну експертизу. Інший захисник підсудного  просив вирок суду відмінити, а справу направити прокурору для проведення додаткового розслідування. 

У апеляції державного обвинувача йшлося про відміну рішення суду і направлення кримінальної справи на новий судовий розгляд у суд першої інстанції у новому складі.

Потерпілі – родичі загиблого у своїх апеляціях просили вирок  суду  змінити і назначити засудженому Олександру більш суворішу міру покарання, передбачену санкцією ч.2 ст.286 КК України (позбавлення волі на строк від трьох до восьми років ). Також матір загиблого просила суд задовольнити цивільний позов про стягнення  5 742 гривень витрат для виготовлення памятника і  близько 4тисяч гривень  витрат, повязаних із явкою до суду.

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, розглянувши матеріали справи, апеляції прокурора, засудженого та його захисника іншого , а також  апеляції потерпілих  задовольнив часткового, апеляцію захисника  підсудного -  задовольнив повністю. Суд скасував вирок  суду першої інстанції, кримінальну справу  направив прокурору  для організації додаткового розслідування. 

В матеріалах кримінальної справи є ряд суперечливих і недостатньо досліджених доказів, не давши належної оцінки яким, на думку  суддів, не можна з достовірністю стверджувати, що злочин скоєний саме по вині засудженого, у зв’язку із чим кримінальну справу належить направити на додаткове розслідування.

Виходячи із матеріалів справи, колегія  суддів  вважає винесене рішення не обґрунтованим, оскільки висновки суду, викладені в ньому, засновані на неповних і суперечливих доказах, представлені експертизи неповні, а показання експерта у суді не мотивовані і не досить ясні.

На думку суддів, висновки про вину засудженого у скоєнні ДТП, зроблені передчасно, без повного, всебічного і обєктивного дослідження усіх обставин кримінальної справи.