flag Судова влада України

Апеляційний суд АР Крим відхилив апеляцію громадянина Росії Віталія Храмова, який прагне отримати українське громадянство

31 серпня 2011, 17:10

 Апеляційний суд АР Крим відхилив апеляційну скаргу Віталія Храмова на рішення Центрального районного суду м. Сімферополя. Суд першої інстанції  відмовив йому у відкритті провадження по справі, що підтверджувала б перебування Храмова в Криму в 1991 році і отримання на даній підставі українського громадянства.

 Колегія суддів судової палати у цивільних справах розглянула цивільну справу  за заявою Віталія Храмова про встановлення факту постійного проживання на території України.

В апеляційній скарзі Віталій Храмов просив  суд скасувати судове рішення Центрального районного суду м. Сімферополя, яким йому було відмовлено у відкритті провадження цивільної справи.

Розглянувши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку, що  апеляційна скарга Віталія Храмова є необґрунтованою і не підлягає задоволенню.

Відмовляючи у відкритті провадження у цивільній справі, суд першої інстанції виходив з того, що встановлення юридичного факту проживання на території України для іноземців не тягне правових наслідків для підтвердження належності до громадянства.

Згідно матеріалів справи, Віталій Храмов у 2004 році на підставі неправдивих документів отримав паспорт громадянина України, а у 2007 році цей документ було вилучено на підставі перевірки УМВС України м. Севастополь. Крім того, подальшими перевірками було встановлено, що Храмов у 2005 році отримав паспорт громадянина Російської Федерації в Єсенкутському відділі внутрішніх справ  Ставропольського краю.

 Згідно заяви позивача, встановлення  юридичного факту постійного проживання на території України, йому необхідно для отримання паспорта громадянина України.

Між тим,  на час звернення до суду позивач був і залишається громадянином Росії (відповідні документи містяться у матеріалах справи), тобто іноземцем.  Отже навіть встановлення юридичного факту постійного проживання на території України на 24 серпня 1991 року,  не є підставою для  іноземців прийняття  до громадянства України, згідно ст. 9 Закону України «Про громадянство України».

Зважаючи на вищенаведене, колегія суддів відхилила доводи апеляційної скарги заявника щодо відсутності у законодавстві заборони на отримання громадянства України, оскільки іноземці можуть бути прийнятими до громадянства України не  у судовому порядку, а згідно  вищенаведеної норми закону, лише після виходу з громадянства іншої держави.