flag Судова влада України

Апеляційний суд АР Крим відмінив рішення Чорноморського районного суду через порушення вимог діючого законодавства

25 липня 2011, 16:52

Колегія судів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду АР Крим відмінила рішення Чорноморського районного суду, яким підсудного Сергія Н. засуджено по ст.118 КК України до 1 року 6 місяців позбавлення волі. Кримінальну справу повернули на новий судовий розгляд в суд першої інстанції.

14 липня колегія суддів судової палати по кримінальним справам  Апеляційного суду АР Крим розглянула у відкритому судовому засіданні кримінальну справу по апеляції прокурора В.Благодатного, який приймав  участь у засіданні першої  інстанції, на вирок Чорноморського районного суду. За вироком суду першої інстанції від 10.05.2011р., підсудного Сергія Н. було визнано винним та  засуджено по ст. 118 КК України  до 1 року 6 місяців позбавлення волі.

За вироком Чорноморського районного суду,  5 жовтня минулого року, під час розпиття спиртних напоїв,  між підсудним та громадянином Г.Ш. виник конфлікт на підставі політичних розбіжностей. Внаслідок конфлікту, громадянин Г.Ш. пошкодив велосипедом, який належить підсудному, автомобіль  марки “CHERRY  Tiggo” та погрожував підсудному фізичною розправою. Захищаючи себе та своє майно, 41-річний Сергій Н. прицілившись вистрелив в область грудної клітки громадянину Г.Ш. В результаті підсудний Сергій Н. скоїв навмисне вбивство, перевищуючи межі необхідної оборони.

Органи досудового слідства вказані дії підсудного кваліфікували по ч.1 ст.115 КК України (умисне вбивство).

Ухвалою Апеляційного суду АР Крим від 14.07.2011 року вирок Чорноморського районного суду по апеляції прокурора  було відмінено. Кримінальну справу повернули на новий судовий розгляд в суд першої інстанції.

Підставою для відміни вироку послугувало те, що суд першої інстанції при вирішення питання про кваліфікацію дій засудженого по ст.118 КК України порушив вимоги діючого законодавства. Адже Чорноморський районний суд не взяв до уваги те, що в ході досудового слідства слідчим СУ ГУ МВС України в АРК було відмовлено в порушенні кримінальної справи по статті 118 КК України (дана постанова є в матеріалах справи). Виходячи з вимог п.11 ч.1 ст.6 УПК України, даний факт перешкоджає судочинству у справі по вказаному обвинуваченні і виключає можливість прийняття рішення про визнання вини Сергія Н. в скоєнні злочину передбаченого ст. 118 КК України (умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони).

Таким чином,  головуюча у справі в суді першої інстанції суддя С.Дядіченко грубо порушила вимоги кримінально-процесуального законодавства, визнала винним підсудного Сергія Н. і засудила його по статті кримінального кодексу, судочинство по якій в даній кримінальній справі є неможливим в силу вимог КПК України, що призвело до відміни вироку.

Колегія суддів  судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду АР Крим винесла окрему ухвалу на порушення кримінально - процесуального законодавства, які були допущені суддею Чорноморського районного суду С.Дядіченко  при розгляді даної кримінальної справи