flag Судова влада України

Суддя Апеляційного суду АР Крим ознайомилася із європейський досвідом судочинства

20 липня 2011, 09:33

З 4 по 9 липня українські судді   відвідали французьке місто Страсбург із навчальним візитом. Серед  них була і суддя Апеляційного суду АР Крим  Капустіна Людмила Павлівна. Навчальний візит відбувся в рамках Програми рівних можливостей  та прав жінок в Україні, яка є проектом Програми Розвитку ООН в Україні (ПРООН).

Насичена програма візиту включала зустрічі із уповноваженими особами Європейського суду з прав людини, Венеціанської комісії, Ради Європи та іншими представниками міжнародної  правової системи.

Судді мали можливість на практиці ознайомитися зі світовою системою судочинства, відвідавши судове засідання по справі «Куріч та ін. проти Словенії» (Kuric and others vs. Slovenia).

Разом із представниками Тимчасового комітету з питань запобігання та боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством, судді обговорили європейські стандарти захисту прав жінок та нові конвенції.   Новаторські риси Конвенції полягали у тому, що насилля над жінками розглядатимуть як порушення прав людини та форму дискримінації.  

Томас Маркет, Секретар Венеціанської комісії розповів учасникам програми про співробітництво з конституційними судами та омбудсменами, а також про результати міжнародних досліджень.

Ганна Юрківська, суддя обрана від України, розповіла про справи щодо насильства, які розглядає Європейський суду з прав людини. Юрист в канцелярії суду  у свою чергу розповів про виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Олеся Бартощук, юрист Департаменту виконання рішень Європейського суду у своєму виступі вказала на типові помилки при подачі скарг  до Європейського суду.

Загалом, тижнева поїздка до Страсбурга  для суддів відзначилася не лише новим корисним досвідом світової практики, яку  в перспективі будуть впроваджувати і в судовій системі України, зокрема Апеляційного суду АР Крим.