flag Судова влада України

Суддя Апеляційного суду АР Крим у складі української делегації ознайомилася із європейською системою судочинства

17 жовтня 2011, 16:25

Суддя Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Антоніна Курська  взяла участь в ознайомчій поїздці до Страсбурга, де вивчала європейський досвід вирішення справ, пов‘язаних із насильством у сім‘ї.

З 9 до 14 жовтня суддя судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Антоніна Курська у складі української делегації ознайомилась  з європейськими стандартами протидії насильству в сім‘ї та, зокрема, роботою Європейського суду з  прав людини. Ознайомчу поїздку було організовано  в рамках ПРООН-ЄС «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні».

До української делегації увійшли представники Верховного Суду України,  Державної судової адміністрації України та Національної школи суддів України, а також судді апеляційних судів України.

Насичена програма візиту включала зустрічі з Секретарем Венеціанської комісії, Постійним Представником України у Раді Європи, Головою Секретаріату Комітету рівних можливостей для жінок і чоловіків, головою секретаріату Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань захисту прав людини, Радником Президента Європейського суду  та іншими представниками міжнародної правової системи.

У рамках візиту українські правники  мали можливість на практиці ознайомитися із європейською системою судочинства,  відвідавши засідання Європейського суду з прав людини, де розглядалась справа «Стефано проти Італії». Також, відповідно до програми візиту, правники обговорили із суддею Європейського суду з прав людини від України Ганною Юдківською резонансні справи, що знаходяться на розгляді в Європейському суді з прав людини, зокрема, справи проти України.

Нагадаємо, у липні цього року суддя судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Людмила Капустіна також відвідала Страсбург із навчальним візитом. Разом із представниками Тимчасового комітету з питань запобігання та боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством, судді  обговорили  європейські стандарти захисту прав жінок та нові конвенції. Новаторські риси Конвенції полягали у тому, що насилля над жінками розглядатимуть як порушення прав людини та форму дискримінації.

Як зазначають фахівці, знання та досвід, отримані українськими суддями у ході візитів до міста Страсбурга  були корисними для удосконалення українського судочинства і в перспективі сприятимуть розвитку судової системи України.